Hyperthermie

Hyperthermie behandeling

Bij een hyperthermie behandeling wordt de temperatuur (in een deel) van het lichaam verhoogd tot koorts of nog hoger. Koorts zorgt ervoor dat biochemische reacties sneller verlopen, waardoor het lichaam kan werken aan haar herstel.

Hyperthermie en kanker

Hyperthermie wordt ook ingezet bij de behandeling van kanker. Hierbij wordt het tumorgebied kunstmatig verwarmd naar 40 tot 43 graden. Deze verwarming gebeurt met radio magnetische straling (zoals een magnetron). Hyperthermie bij kanker is succesvol als deze in combinatie wordt gedaan met chemo- of radiotherapie; volgens de literatuur kan het zelfs tussen de 30 en 50 procent betere resultaten geven.

Effecten 

Hyperthermie kan de volgende effecten bewerkstelligen:

  • verbetering van de doorbloeding (bloedcirculatie) van de tumor en zorgt daarmee voor een hogere gevoeligheid en daarmee effectiviteit van de werking van chemo- of radiotherapie
  • Door de combinatie van warmte en chemo/radiotherapie worden kankercellen gedood of raken beschadigd
  • De celwand van kankercellen wordt “weker” en daardoor beter doordringbaar voor geneesmiddelen
  • De warmte verhoogt de concentratie van bepaalde eiwitten, die het immuunsysteem prikkelen om effectiever kankercellen aan te vallen

Verschillende vormen

Er bestaan diverse vormen van hyperthermie, waarbij de oppervlakkige en dieptebehandeling de meest voorkomende varianten zijn. Bij oppervlakkige behandeling reikt de warmte tot ongeveer 4 centimeter diepte en is in principe niet belastend voor de patiënt. De behandeling duurt doorgaans 30 tot 60 minuten.

In de Helios kliniek Hüls-Krefeld kunnen patiënten met slecht te behandelen kanker behandeld worden met de diepte-hyperthermie-methode. Daarbij worden de door kankercellen aangetaste organen in het lichaam met hoge temperatuur verhit. Met deze aanvullende kankertherapie kan de werking van de parallel uitgevoerde chemo- of radiotherapie worden verbeterd. De hyperthermie behandeling is in principe minimaal belastend voor de patiënt.

De behandeling wordt met name bij de volgende soorten kanker ingezet:

  • Baarmoederhalskanker
  • Borstkanker
  • Blaaskanker
  • Kanker aan het hoofd-halsgebied
  • Huidkanker, als er sprake is van een melanoom

Meer weten?

Download onze speciaal op Oncologie gerichte leaflet hier.

Meer informatie

Wilt u meer weten, neem vrijblijvend contact op. MedicoHelp denkt met u mee en begeleidt u in het aanvraagtraject.

Contact