In gesprek met Dr. Katrin Kösters
Zij is de specialist in interne geneeskunde en ook in microbiologie, virologie en infectie-epidemiologie met de aanvullende titel infectiologie. Zij is werkzaam als senior arts bij de Medical Clinic II van het Helios Klinikum Krefeld.
– Nu in de herfst begint het grote niezen weer. Mevrouw dr. Kösters, welk advies heeft u voor mensen met verkoudheidsverschijnselen in de komende Corona herfst en winter?
Tijdens dit koude seizoen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen verkoudheid, griep – de echte griep – en corona. Helaas bestaat er geen eenduidig symptomen overzicht aan de hand waarvan we kunnen vaststellen dat we te maken hebben met het één of juist het ander. Het is dus heel belangrijk, ook om anderen te beschermen: blijf thuis, zorg voor jezelf en let op de symptomen.
– Zijn er aanwijzingen die typerend zijn voor het een of het ander?
Misschien gek maar die zijn er zeker niet. Bij griep vinden de getroffenen het begin van de ziekte vaak zeer abrupt. Van het ene op het andere moment onstond hoge koorts en een droge hoest. Bij Corona daarentegen treedt vaker smaak- en reukverlies op. Als ik erg verkouden ben, is dat natuurlijk ook zo. Een leek kan niet uit elkaar houden of het een verkoudheid, corona of griep is. Zelfs artsen kunnen dit onderscheid niet maken.
– Is er een soort basisregel die ik kan volgen?
Ja, als u verkoudheidsverschijnselen heeft of als u zich ziek voelt, blijf dan altijd thuis en neem telefonisch contact op met uw huisarts of een medische hotline. Ga alsjeblieft niet rechtstreeks naar de praktijk of kliniek. Tijdens het telefonisch consult kunnen verdere risicofactoren zoals verblijf in het buitenland of secundaire ziekten worden opgehelderd.
– Zou u adviseren om dit seizoen het griepvaccin te krijgen?
De Standing Vaccination Commission (STIKO) adviseert nog steeds: bekende risicogroepen moeten gevaccineerd worden – dit geldt in elk griepseizoen, maar vooral dit jaar. Tot de groep behoren 60-plussers, mensen met eerdere ziektes, bewoners van bejaarden- en verpleeghuizen, zwangere vrouwen vanaf het 2e trimester en medisch en verplegend personeel. Het doel is niet om in Duitsland iedereen tegen influenza te vaccineren, maar om de slechte vaccinatiegraad bij de risicogroepen te verbeteren.
– Kan ik eigenlijk allebei tegelijkertijd krijgen – corona en griep? En is het dan bijzonder slecht?
Ja, een gelijktijdige ziekte is ook mogelijk. Echter we hebben geen bewijs dat het herstel daardoor anders is. Aan het begin van de coronapandemie in maart was het griepseizoen echter bijna voorbij. Het ontbreekt ons dus aan voldoende ervaring. Het goede is: de AHAL-regel, d.w.z. afstand, handhygiëne, alledaagse maskers en lucht ventilatie. Deze regel beschermt in gelijke mate tegen corona en griep. We hopen daarom dat de komende griepgolf milder zal zijn, ook omdat er meer mensen ingeënt zullen worden.
– Samengevat: hoe komen we deze winter zo gezond mogelijk door?
Houd u aan de AHAL-regel, controleer de griepvaccinatie voor uzelf en uw naasten, blijf thuis als er tekenen van infectie zijn en neem eerst telefonisch contact op met de huisarts. De focus ligt altijd op persoonlijke en externe verantwoordelijkheid.
Bekijk dit bericht op de website van Helios Klinikum Krefeld