CVA – Cerebrovasculair Accident
Cerebrovasculair Accident (CVA), ook wel beroerte genoemd, is de meest voorkomende oorzaak van hersenletsel. Hierbij treedt er een acute verstoring in de hersenen op; er stroomt te weinig bloed door een deel van de hersenen, waardoor deze enige tijd geen zuurstof ontvangen en daardoor sterven hersencellen af.
Wanneer de gevolgen van een CVA binnen 24 uur herstellen dan spreekt men over een TIA (Transient Ischemic Attack). Bij blijvende gevolgen over een CVA.
Een CVA heeft twee vormen: 1. Herseninfarct en 2. Hersenbloeding.
In 80% van de gevallen betreft het een herseninfarct en 20% een hersenbloeding.
- Bij een herseninfarct raakt een bloedvat verstopt door een propje, dichtslibbing of een combinatie hiervan. Hierdoor gaat er geen zuurstofrijk bloed meer naar de hersenen. Het gevolg is dat de functie in dit deel van de hersenen wordt verstoord en er uitvalsverschijnselen optreden. Hoe ernstig de gevolgen zijn hangt af van de mate van verwonding en de plaats waar dit optreedt in de hersenen.
Meestal zijn aderverkalking (artherosclerose) en hartritme stoornissen de oorzaak voor een herseninfarct.
- Bij een hersenbloeding lekt, barst of scheurt een bloedvat in de hersenen. Het bloed komt in de hersenen terecht en veroorzaakt schade in het omliggende weefsel. Hierdoor beschadigen de hersencellen of sterven af. Een hersenbloeding ontstaat vaak na een langdurige hoge bloeddruk.
Meer weten?
Download hier onze brochures met meer informatie over de mogelijkheden
Klachten
De patiënt die gediagnosticeerd is met een CVA is te herkennen aan acute verschijnselen, zoals verlammingen van één deel van het lichaam en spraak- en begripsproblemen, zoals langzamer en moeizamer spreken (wartaal) Daarnaast kunnen nog problemen met het gezichtsvermogen, uitval van de mond- en keelspieren, zoals een afhangende mondhoek (dysarthrie), problemen met geheugen en concentratiestoornissen optreden.
Behandeling
Tijdens de acute fase is een snelle behandeling in het ziekenhuis noodzakelijk. De behandeling bij een herseninfarct bestaat uit het toedienen van medicijnen (trombolyse), die ervoor zorgen dat het bloedstolsel oplost en de hersenen weer zuurstof krijgen. Bij een hersenbloeding bestaat de behandeling vaak uit afwachten en monitoren, eventueel gecombineerd met medicatie tegen de hoge bloeddruk.
Tijdens de revalidatiefase wordt de patiënt behandeld in een revalidatiekliniek; in sommige gevallen kan de patiënt naar huis en vindt de revalidatie ambulant of met dagbehandeling plaats.
Het doel van de revalidatie is dat de patiënt weer zo zelfstandig als mogelijk kan functioneren en zo min mogelijk afhankelijk is van zorg en goed kan participeren in de maatschappij.
Iedere patiënt, die een CVA heeft gehad, kampt met zijn of haar eigen symptomen en klachten. Daarom zal de therapie voor iedere patiënt individueel gericht zijn.
In de chronische fase wordt de patiënt geconfronteerd met de blijvende beperkingen en gaat dit beseffen. Hier zal de (medische) zorg op worden gericht.
Revalidatie in Spanje
MedicoHelp werkt o.a. samen met revalidatiekliniek Medifit. Deze kliniek staat onder Nederlandse leiding (er wordt Nederlands gesproken) en ligt aan de oostkust van Spanje in de buurt van Alicante.
Deze kliniek heeft veel ervaring met revalidatie bij CVA en kent een intensief, op maat gesneden multidisciplinair programma met aandacht voor iedere individuele patiënt.
Het Hersenletsel Magazine deelt het verhaal van een door MedicoHelp geholpen patiënt.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een revalidatietraject in Spanje, neem dan contact met ons op; wij informeren u graag over de mogelijkheden.