Goedaardige prostaat vergroting

Goedaardige prostaatvergroting, ook bekend als benigne prostaathyperplasie (BPH), kan verschillende klachten veroorzaken, vooral bij oudere mannen. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Moeite met urineren: Dit kan zich uiten als een zwakke urinestraal, het gevoel dat de blaas niet volledig wordt geleegd na het plassen, frequent urineren (vooral ’s nachts), of een onderbroken urinestroom.
 • Urgentie: De drang om te plassen kan plotseling en sterk zijn, waardoor het moeilijk wordt om de urine lang genoeg op te houden om een toilet te bereiken.
 • Frequent urineren: Dit omvat het gevoel dat je vaak moet plassen, zelfs als de hoeveelheid urine die wordt geproduceerd relatief klein is.
 • Nadruppelen: Na het plassen kan er urine achterblijven in de urethra en later druppelsgewijs worden uitgescheiden.
 • Pijn of ongemak: Sommige mannen kunnen pijn ervaren tijdens het plassen of in het bekkengebied.
 • Urineweginfecties: Door de veranderingen in de prostaatstructuur kan het risico op urineweginfecties toenemen.
Vergrote prostaat BPH, Medicohelp

Behandelmethodes BPH

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen van het benigne prostaat syndroom (BPS) te verlichten. De keuze voor een specifieke behandeling hangt af van de ernst van de symptomen, de grootte van de prostaat, de algemene gezondheid van de patiënt en persoonlijke voorkeuren. Enkele van de meest voorkomende behandelingen worden hier genoemd. Het kan ook zijn dat de klachten door gebruik van medicatie kunnen worden verholpen of verlicht.

Minimaal invasieve procedures:

 • Thermotherapie: Dit omvat het gebruik van warmte om overtollig prostaatweefsel te vernietigen en de urinestroom te verbeteren.
 • Urethrale stent: Een kleine metalen of kunststof buis kan in de urethra worden geplaatst om deze open te houden en de urinestroom te verbeteren.

Chirurgische ingrepen:

 • Transurethrale resectie van de prostaat (TURP): Dit is een veelvoorkomende chirurgische procedure waarbij overtollig prostaatweefsel wordt verwijderd met behulp van een speciale draadlus door de urethra.
 • Prostaatenucleatie: Dit omvat het verwijderen van het binnenste deel van de prostaat om de urinestroom te verbeteren.
 • Prostaatembolisatie (PAE): Dit is een relatief nieuwe procedure waarbij de bloedtoevoer naar de prostaat wordt geblokkeerd, wat kan leiden tot verkleining van de prostaat en verbetering van de symptomen. Deze techniek wordt steeds meer gebruikt als alternatief voor chirurgische ingrepen zoals transurethrale resectie van de prostaat (TURP) of open prostatectomie. Het heeft het voordeel van minder invasiviteit, kortere hersteltijd en minder risico op bijwerkingen in vergelijking met traditionele chirurgische ingrepen. PAE kan vooral geschikt zijn voor mannen met bepaalde gezondheidsproblemen die geen traditionele chirurgische ingrepen kunnen ondergaan.
 • Lasertherapie: Verschillende soorten lasertherapieën kunnen worden gebruikt om overtollig prostaatweefsel te verwijderen of te vernietigen. Holep therapie is een minimaal invasieve lasertherapie en daardoor een uitkomst voor veel patiënten.

Wat is HoLEP therapie?

Holmium laser enucleatie van de prostaat (HoLEP) is een moderne chirurgische laser techniek die wordt gebruikt om goedaardige prostaatvergroting (BPH) te behandelen. Hier volgt een beschrijving van de HoLEP-behandeling:
Voorbereiding: Voordat de procedure wordt uitgevoerd, zal de patiënt meestal worden onderworpen aan een aantal pre-operatieve tests om ervoor te zorgen dat hij geschikt is voor de operatie. Dit kan onder meer een bloedonderzoek, urineonderzoek en beeldvormende scans omvatten.

HoLEP behandeling

 • Voorbereiding: Voordat de procedure wordt uitgevoerd, zal de patiënt meestal worden onderworpen aan een aantal pre-operatieve tests om ervoor te zorgen dat hij geschikt is voor de operatie. Dit kan onder meer een bloedonderzoek, urineonderzoek en beeldvormende scans omvatten.
 • Anesthesie: De operatie wordt uitgevoerd onder algemene anesthesie of regionale anesthesie, afhankelijk van de voorkeur van de patiënt en de aanbeveling van de chirurg.
 • Inbrengen van de laser: Tijdens de HoLEP-procedure wordt een dunne buis, een zogenaamde cystoscoop, via de urethra ingebracht tot in de blaas. Door deze buis wordt een dunne laservezel ingebracht die is gekoppeld aan een holmium laser.
 • Verwijderen van prostaatweefsel: Met behulp van de holmium laser wordt het overtollige prostaatweefsel nauwkeurig verdampt of geënthoceerd. De laser wordt gebruikt om kleine groeven in het prostaatweefsel te maken, waarna de chirurg het weefsel in kleinere stukjes snijdt en verwijdert.
 • Herstel: Na de procedure wordt een blaaskatheter ingebracht om de urineafvoer te vergemakkelijken en de genezing van de urethra te bevorderen. De katheter wordt meestal na een paar dagen of een week verwijderd, afhankelijk van de situatie van de patiënt.

Voordelen HoLEP

HoLEP wordt vaak gekozen vanwege de effectiviteit ervan bij het verlichten van de symptomen van BPH, met minder risico op complicaties in vergelijking met traditionele chirurgische ingrepen zoals transurethrale resectie van de prostaat (TURP). Het heeft ook een kortere hersteltijd en kan worden toegepast bij mannen met verschillende maten prostaatvergroting. HoLEP wordt beschouwd als een veilige en effectieve optie voor mannen met matige tot ernstige symptomen van BPH.

Ervaring van patiënten

De ervaringen van patiënten die een Holmium Laser Enucleatie van de Prostaat (HoLEP) procedure hebben ondergaan, kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van hun symptomen, de grootte van hun prostaat, de bekwaamheid van de chirurg en de kwaliteit van de zorg die ze hebben ontvangen. Over het algemeen zijn de meeste patiënten die HoLEP hebben ondergaan tevreden met de resultaten en ervaren een snelle verbetering van hun symptomen kort na de HoLEP-procedure. Dit kan leiden tot een verbeterde kwaliteit van leven en een betere algehele gezondheid.

Wilt u meer informatie waar u snel in aanmerking kunt komen voor een HoLEP behandeling, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Lees de ervaringen van patiënten die u zijn voorgegaan:

De heer Dekker vertelt

De heer Drent vertelt

urologie prostaat, Medicohelp