Blaaskanker

Jaarlijks wordt er in Nederland bij ongeveer 3.300 mensen blaaskanker geconstateerd. Blaaskanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en treft meestal mensen in de leeftijd boven 55 jaar.  Vaak ontstaat blaaskanker in het slijmvlies van de blaaswand.

Er zijn twee soorten blaaskanker:

  • Niet-spierinvasief of oppervlakkig: een tumor die niet is doorgegroeid in de blaasspier.
  • Spierinvasief: een tumor die is doorgegroeid in de blaasspier.

Symptomen bij blaaskanker:

Het meest voorkomende symptoom is bloed in de urine. Daarnaast ervaart de patiënt pijn bij het plassen en moet men vaker plassen.

Het lichaam reageert ook op het feit dat er een tumor in het lichaam zit.  Denk hierbij aan:  koorts die niet overgaat, een gevoel van lusteloosheid, gebrek aan energie zonder duidelijke redenen, afvallen zonder reden, heftig transpireren in de nacht, verminderde eetlust etc. Deze klachten komen vooral voor als de tumor is uitgezaaid.

Volgens het Nationaal Fonds tegen Kanker bestaat het optimaal behandelen voor mensen met kanker uit tumor- en mensgerichte behandelingen. Bij het vaststellen van een tumor moet er een plan van aanpak komen dat gericht is op het verwijderen of het zo klein mogelijk houden van de tumor. De meest bekende behandelingsvormen van blaaskanker zijn: opereren, bestraling (radiotherapie) of toedienen van medicatie (chemotherapie en immunotherapie) of een combinatie van deze drie.

 

Als aanvulling bij de behandeling van blaaskanker kan hyperthermie worden ingezet. Hierbij wordt het tumorgebied kunstmatig verwarmd naar 40 tot 43 graden. Deze verwarming gebeurt met radio magnetische straling (zoals een magnetron). Hyperthermie bij blaaskanker kan succesvol zijn als deze in combinatie wordt gedaan met chemo- of radiotherapie.

 

Onderscheid in behandelingsmethoden

Bij de behandeling van kanker wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • Curatieve behandeling, waarmee men hoopt op een definitieve genezing
  • Palliatieve behandeling om de ontwikkeling van de ziekte te vertragen of zelfs gedurende een zekere tijd te stoppen, maar zonder op definitieve genezing te hopen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een (operatieve) behandeling, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.