Darmkanker

In Nederland wordt iedereen vanaf 55 jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Dit onderzoek wordt om de 2 jaar herhaald. Bij de uitslag darmkanker blijken de meeste mensen te maken te hebben met dikkedarmkanker.

Middels de test wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit wat niet altijd zichtbaar is met het blote oog. Een andere belangrijke reden is, dat de klacht en van darmkanker zich pas laat openbaren. Het kan wel 5 jaar duren voordat de eerste symptomen opgemerkt worden. Dan is de kans groot dat de darmkanker al veel schade heeft aangericht. Vandaar dat het bevolkingsonderzoek is ingesteld zodat darmkanker op tijd wordt ontdekt, waardoor er meer behandelopties zijn en de behandelingen minder zwaar.

Darmpoliepen

In het slijmvlies van de binnenwand van de dikke darm kunnen uitstulpingen voorkomen, dit zijn darmpoliepen. Hoe deze uitstulpingen ontstaan is niet geheel duidelijk maar voeding en erfelijkheid lijken invloed te hebben. Vaak wordt er geen last ondervonden van de darmpoliepen omdat ze klein blijven. Maar omdat darmpoliepen na verloop van tijd (0-10 jaar) kunnen uitgroeien tot kwaadaardige gezwellen, worden deze poliepen uit voorzorg verwijderd.

Chemotherapie

Bij uitzaaiingen van darmkanker buiten de darm dan wordt veelal Chemotherapie toegepast. De chemotherapie vertraagd het uitzaaien van kanker op andere plekken in het lichaam buiten de darm. Chemotherapie wordt veelal toegepast indien er uitzaaiing buiten de darm wordt gezien.

Bestraling

Bestraling heeft als doel de tumor kleiner te maken, om zo de slagingskans van een operatie te vergroten. Het bestralen van de tumor kan inwendig en uitwendig geschieden. De kans dat de kanker na de operatie terug komt wordt middels bestraling verkleind. Het aantal bestralingen wordt bepaald door de grootte van de tumor, waarbij tussen de bestralingsessies door, de goede cellen de kans krijgen zich te herstellen.

Wil je informatie of kijken wat voor mogelijkheden er zijn in het buitenland, neem dan contact met ons op.

Operatieve behandeling darmkanker

Meestal wordt bij Darmkanker middels een operatie de tumor met een deel of de gehele dikke darm tegelijk verwijderd. Hoeveel dikke darm er verwijderd wordt hangt af van de grootte van de tumor en de aanwezige hoeveelheid poliepen.

Wanneer de tumor zich in de endeldarm bevindt kan deze via de anus verwijderd worden middels de TEM operatietechniek (Transanale Endoscopische Microchirurgie). Bij de grotere tumoren wordt verwijdering via de buikwand uitgevoerd

Zodra de tumor te dicht bij de kringspier zit bestaat de mogelijkheid de kringspier operatief te verwijderen waarna een stoma wordt aangebracht.

Mocht er sprake zijn van een erfelijke vorm van darmkanker, dan wordt er soms voor gekozen om de dikke darm preventief te verwijderen. Deze ingreep wordt gedaan om zo darmkanker te voorkomen.