Slokdarmkanker

Bij slokdarmkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor welke is ontstaan in de slokdarm. Slokdarmkanker wordt meestal vastgesteld bij mensen van 60 jaar en ouder.

De slokdarm loopt van de keelholte tot aan de maag (ongeveer 30 cm lang) en bestaat uit spieren, een laagje bindweefsel en slijmvlies. De spieren in de slokdarmwand transporteren het voedsel naar de maag. De kliertjes in het bindweefsel produceren slijm waardoor het voedsel makkelijk door de slokdarm kan glijden. Aan het einde van de slokdarm zit een sluitspiertje die aansluit op de maag en ervoor zorgt dat voedsel en maagsap vanuit de maag niet terug de slokdarm in kan.

Slokdarmkanker geeft in het begin meestal nog geen klachten. Pas als de tumor flink is doorgegroeid ontstaan er klachten. De meest voorkomende klachten bij slokdarmkanker zijn:

  • het gevoel dat voedsel niet goed zakt of blijft steken in de slokdarm
  • een verminderde eetlust
  • gewichtsverlies
  • een pijnlijk en/of vol gevoel in de buurt van het borstbeen
  • langdurige hikklachten.

De tumor in de slokdarm kan steeds groter worden en door de slokdarmwand heen groeien. Ook kunnen er cellen losraken van de tumor. Via de bloedbaan of het lymfestelsel verspreiden deze cellen zich verder door het lichaam. Daar kunnen ze uitgroeien tot nieuwe tumoren, ook wel uitzaaiingen genoemd.

Onderscheid behandelingsmethoden

Volgens het Nationaal Fonds tegen Kanker bestaat het optimaal behandelen voor mensen met kanker uit tumor- en mensgerichte behandelingen. Bij het vaststellen van een tumor moet er een plan van aanpak komen dat gericht is op het verwijderen of het zo klein mogelijk houden van de tumor. Welke behandeling gekozen wordt, is afhankelijk van het stadium van de slokdarmkanker. De meest voorkomende behandelingen bij slokdarmkanker zijn: chemotherapie en bestraling (chemoradiatie) gevolgd door een operatie en het plaatsen van een stent.

Behandeling kanker in Duitsland

Bent u op zoek naar een kliniek waar ruime ervaring en kennis voorhanden is met de behandeling van slokdarmkanker? Net over de grens in Duitsland zijn een aantal ziekenhuizen waar Nederlandse patiënten met slokdarmkanker worden behandeld. MedicoHelp begeleidt patiënten die kiezen voor een behandeling in het buitenland. Neem contact op voor meer informatie.