Bursitis Heup (Slijmbeursontsteking)

Een slijmbeursontsteking in de heup (bursitis heup)  ontstaat als het ‘kussentje’ tussen de pees en het botpunt aan de buitenkant van het bovenbeen geïrriteerd is of zelfs ontstoken.

De oorzaak is meestal overbelasting van de heup, bijvoorbeeld door langdurige inspanning zoals bij hardlopen. Maar ook niet-sporters kunnen een slijmbeursontsteking ontwikkelen door bijvoorbeeld steeds dezelfde belasting tijdens uw werk of na een ongeluk. De meest voorkomende klachten zijn (hevige) ontstekingspijnen afgewisseld met periodes van minder pijn. In sommige gevallen is de heup gezwollen, rood en warm.

Bij overbelasting is rust belangrijk zodat het lichaam zelf kan herstellen en tegen de pijn kan (ontstekingsremmende) medicatie voorgeschreven worden.

De slijmbeurs

Het heupgewricht is een kogelgewricht en vormt een verbinding tussen het bekken en het dijbeen met daarom heen allerlei pezen die de gewrichten verbinden aan de spieren. Om directe wrijving tussen pees en botpunt te voorkomen, zit daar een soort kussentje tussen, de slijmbeurs.  In de heup zitten twee slijmbeursen: de bursa trochanterica en de bursa iliopsoas. De bursa trochanterica is de slijmbeurs die doorgaans de meeste problemen geeft.

 

Symptomen slijmbeursontsteking heup

  • Een slijmbeursontsteking herken je aan de volgende symptomen:
  • Ontstekingsverschijnselen van de heup (rode warme gezwollen huid)
  • Pijn in de heup welke soms uitstraalt naar de buitenkant van het gehele bovenbeen bij inspanning.

Een slijmbeursontsteking is niet altijd goed te zien op een echo of via een MRI-scan, maar dit wordt vaak gedaan om andere aandoeningen uit te sluiten.

Meestal gaat een slijmbeursontsteking vanzelf over door voldoende rust en eventueel pijnstilling. Soms kan fysiotherapie helpen om de irritatie van de aanhechting van de pezen rondom de heup te verlichten. Worden de klachten te heftig kan de huisarts u eventueel doorverwezen naar de orthopedisch chirurg. In uitzonderlijke gevallen kan gekozen worden voor een operatie waarbij de slijmbeurs wordt verwijderd.

Indien dit laatste het geval is, kunt u ook contact opnemen met MedicoHelp om te kijken hoe snel u geholpen kunt worden in één van de Duitse ziekenhuizen.