Huidkanker (melanoom)

Wat veel mensen niet weten is dat in Nederland huidkanker de meest voorkomende kankersoort is. Het is een kwaadaardig gezwel dat uitgaat van huidcellen. Er zijn drie soorten/typen van huidkanker: basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en het melanoom. Het laatste type is de meest kwaadaardige vorm.

Een belangrijke oorzaak van het ontstaan van huidkanker is Langdurig blootstelling aan schadelijk ultraviolet zonlicht (in de buitenlucht maar ook via de zonnebank). Vooral mensen met een lichte huid die weinig melanine bevat (pigment dat beschermt tegen ultraviolet zonlicht), hebben meer kans op huidkanker.

Basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinoom ontstaat heel langzaam in de vorm van een klein knobbeltje dat geen pijn veroorzaakt. Het voelt glad aan en de kleur is roze, bruin tot grijs met aan de rand een parelmoer gloed. Het knobbeltje groeit langzaam en veranderd in een kuiltje met randen die verhoogd zijn.

Behandeling:
Wordt een knobbel groter of verdwijnt een wondje niet vanzelf, dan is controle aan te raden. In dat geval zal een biopt genomen worden om de diagnose vast te stellen. Het weefsel kan weggesneden of bevroren worden.

Plaveiselcelcarcinoom

Een plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardig plekje op de huid meestal ontstaan doordat de huid op deze plek jarenlang veel zon heeft gehad. Het is een vorm van huidkanker welke veelal voorkomt op het gezicht, in de hals, op het (kale) hoofd en op onderarmen en handen.

Deze vorm van kanker openbaart zich als een klein bleekroze knobbeltje dat ruw aanvoelt. Het wordt na verloop van tijd groter en is soms pijnlijk. Indien een wondje langzaam groter wordt, of als het plekje op de huid ruw wordt of verhoornd, kan er ook sprake zijn van plaveiselcemcarcinoom.

Behandeling:
Een plaveiselcelcarcinoom wordt door de huisarts of dermatoloog helemaal verwijderd. De kans op genezing is groot. Omdat deze vorm van kanker dieper in de huid kan groeien, waardoor spierweefsel, kraakbeen of bot beschadigd wordt, is behandeling belangrijk. 

Er kan ook gekozen worden voor een bestralingsbehandeling gericht op genezing of als extra behandeling, wanneer na een operatie verwacht wordt dat tumorcellen zijn achtergebleven.

Bij behandeling via PDT (‘Photodynamic therapy’)  worden de huidplekken met een speciale crème ingesmeerd en gedurende een bepaalde tijd met een lichtbron belicht, die ervoor zorgt dat afwijkende huidcellen afsterven.

Melanoom

Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker, welke vaak ontstaat vanuit een moedervlek en kan sneller uitzaaiingen geven dan andere vormen van huidkanker. Als moedervlek van uiterlijk veranderd zoals donkerder/lichter of meer gevlekt wordt, verdikt of een grillige grens krijgt, gaat bloeden, jeukt of pijn doet, dan is dat een reden om de vlek te laten onderzoeken.

Behandeling:
Een verdachte moedervlek wordt middels een operatie verwijderd. Blijkt na onderzoek dat er sprake is van een melanoom, dan volgt meestal een 2de operatie. Indien er geen uitzaaiingen zijn, is de kans op genezing heel groot.

Heel soms ontstaat huidkanker in het slijmvlies in de mond, neus, keelholte, vagina of anus. Het melanoom komt ook wel voor in het slijmvlies van de oogleden en in het oog zelf. Uitzaaiingen in de lymfeklieren moeten operatief worden verwijderd.

Als er uitzaaiingen in andere organen zijn, wordt gekeken wat de beste behandeling is. Inzet van Immunotherapie is dan een mogelijkheid.

Als aanvulling bij de behandeling van huidkanker kan ook hyperthermie worden ingezet. Hierbij wordt het tumorgebied kunstmatig verwarmd naar 40 tot 43 graden. Deze verwarming gebeurt met radio magnetische straling (zoals een magnetron). Hyperthermie bij kanker kan succesvol zijn als deze in combinatie wordt gedaan met chemo- of radiotherapie.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een (operatieve) behandeling, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.