Verwijderen van een niersteen uit de urineleider – URS
De nieren liggen achter in de buikholte onder het middenrif en filteren afvalstoffen en andere stoffen uit het bloed, zoals zouten en mineralen. Via de urine, die stroomt vanuit de nier via de urineleider naar de blaas, verlaten deze stoffen het lichaam.
Soms zitten er moeilijk oplosbare zouten en materialen in de urine, die kleine kristallen vormen en samenklonteren, waardoor er een niersteen ontstaat. Dit kan gebeuren in de nier, maar ook in de urineleider
A: nier
B: blaas
C: steen in het begin van de urineleider
D: steen in het midden van de urineleider
E: steen in de blaas
Door de niersteen in de urineleider kan er flinke stuwing in de nier ontstaan en blijft er een te grote hoeveelheid urine in de nier achter. De nier zal op den duur minder goed gaan werken. Naast een groter kans op infectie kunnen koliekpijnen (heftige buikpijnaanvallen) een reden zijn om de niersteen te verwijderen.
Verwijderen van nierstenen
De meeste nierstenen zijn heel klein en worden, zonder dat mensen het weten, uitgeplast. De problemen ontstaan wanneer de nierstenen te groot zijn en vast komen te zitten in een nierkelk of urineleider.
Wanneer er een steentje in de urineleider is gevonden en deze te groot is om uit te plassen kan deze op verschillende manieren verwijderd worden: vergruizen, ureteroscopie, percutane verwijdering of een buikoperatie.
Vergruizen
Dit wordt uitgevoerd middels een apparaat dat precies op de steen wordt gericht en krachtige schokgolven uitzendt. Daardoor valt de steen uiteen in kleine stukjes. Het gruis kan zo uitgeplast worden.
Ureteroscopie of ureterorenoscopie
Bij deze methode wordt middels een endoscoop (dunne, buigzame buis) de niersteen verwijderd
Percutane verwijdering
Sommige stenen zijn zo hard of juist heel zacht dat ze percutaan verwijderd moeten worden. Een naald met een scoop (kijkbuis) gaat door de huid in de nier en zo kan de steen verwijderd worden. Soms moet deze eerst in kleine stukjes “gelaserd” worden.
Ureteroscopie/Ureterorenoscopie (URS)
Eén van de mogelijkheden om de steen te verwijderen is middels de zogenaamde Ureterorenscopie methode, of kortweg URS operatie.
URS betekent “kijken in de urineleider (ureter) en/of de nier”. Hierbij brengt de uroloog een dun hol buigzaam buisje via de plasbuis in de urineleider. Door de ureteroscoop stroomt voortdurend spoelvloeistof, waardoor de urineleider wijder wordt en richting de steen kan worden opgeschoven. Wanneer de uteroscoop op zijn plaats is probeert de uroloog de steen met een tangetje of “vangnet” de steen te pakken en naar buiten te trekken. Wanneer de steen te groot is wordt deze vergruisd en daarna in stukjes verwijderd.
URS gebeurt meestal onder algehele anesthesie (narcose) en is een veilige operatiemethode met weinig bijwerkingen en risico’s.
Korte wachttijden
Bij de URS methode moet nauwkeurig gewerkt worden. De ziekenhuizen waar wij mee samenwerken hebben veel ervaring met urologische aandoeningen en operatietechnieken, waaronder de URS methode. De wachttijden zijn relatief kort en kunt u dus redelijk snel geholpen worden.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een URS operatie of over de wachttijden in Duitsland, neem dan contact met ons op, wij informeren u graag over de mogelijkheden.
Meer weten?
Download onze speciaal op niersteen verwijderen gerichte leaflet hier.