Het is interessant om uit te zoeken bij welke zorgverzekeraar u de laagste premie betaalt in 2023 met de beste dekkingen. Bij de keuze van uw zorgverzekering kan de laagste premie doorslaggevend zijn. Echter voor planbare zorg in het buitenland is de dekking weer belangrijk. Het is nu nog mogelijk om voor het einde van het jaar te switchen van zorgverzekeraar. 

Hoe kies ik de beste zorgverzekering die bij mij past?

In het eerste deel van deze blog geef ik u kort inzicht in het landschap van de zorgverzekeringen. Het tweede deel gaat over de planbare zorg in het buitenland. Hopelijk helpt het om daarna verder op onderzoek uit te gaan.
Welke soorten zorgverzekeringen zijn er?

De basis zorgverzekeringen worden in drie vormen aangeboden. Wat is nu het verschil?
Natura zorgverzekering – De verzekeraar sluit contracten met zorgverleners. Jouw verzekeraar heeft mogelijk geen contract met jouw zorgverlener. De naturapolis heeft gemiddeld de laagste maandelijkse premie. In dit geval bepaalt de verzekeraar waar jij de zorg volledig vergoed krijgt.

Combinatie zorgverzekering – De naam zegt het al, voor een deel heb je volledige keuzevrijheid en voor sommige zorgverleners ben je afhankelijk van gesloten contracten. Bij een niet-gecontracteerde zorgverlener krijg je een minimum vergoeding. In dat geval betaal je een deel van de zorgkosten zelf.

Restitutie zorgverzekering – Bij deze verzekering heb je vrijheid in je zorgkeuze. Een restitutiepolis is daarom een goed idee als je absolute zekerheid wilt wat betreft keuze uit zorgaanbieders, zoals psychologen, GGZ-klinieken, zelfstandige behandelcentra en wijkverpleegkundigen. Bij een restitutiepolis krijg je namelijk het maximale bedrag vergoed bij niet-gecontracteerde zorg. De vrije zorgkeuze gaat wel gepaard met een hogere premie
Kosten vergoeding uit de basisverzekering

medicohelp blog zorgverzekeringSommige zorgkosten vallen voor een gedeelte onder de basisverzekering en een deel van de kosten betaal je zelf en valt dus onder je zogenaamde eigen bijdrage. Je kunt de kosten die voor eigen rekening komen toch voor 100% meeverzekeren door een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor:

•Bevalling in ziekenhuis zonder medische noodzaak
• Brillen en contactlenzen
• Hoortoestellen
• Kunstgebit
• Kraamhulp
• Orthopedische schoenen
• Pruiken

Heb je een aanvullende verzekering nodig?

De meest noodzakelijke zorg zit in de basisverzekering. Om te bepalen of je echt een aanvullende verzekering nodig hebt, is het goed om te kijken welke zorg je jaarlijks nodig hebt of welke zorg je verwacht nodig te hebben in het nieuwe jaar. Het wil niet zeggen dat als je jaarlijks veel zorg nodig hebt, een aanvullende zorgverzekering zinvol is. Aanvullende zorgverzekeringen zijn alleen nuttig als je zorg nodig hebt dat niet óf slechts voor een deel verzekerd is vanuit de basisverzekering. Denk ik dit geval aan tandartskosten voor volwassenen, reguliere fysiotherapie, manuele therapie, alternatieve geneeswijzen en het verzekeren van een beugel.

Overzicht van aanvullende polissen die je kunt afsluiten in 2023?
• Tandartskosten
• Fysiotherapie
• Orthodontie
• Alternatieve geneeswijzen
• 100% buitenlanddekking
• Anticonceptie (vanaf 21 jaar)
• Ogen laseren
• Sportarts
• Eigen bijdrage(n) geregistreerde medicijnen of hulpmiddelen

Over verzekerd

Je kunt de toekomst nooit helemaal voorspellen en daarmee dus ook niet weten tegen welke ziektekosten je in 2023 aan zult lopen. Wel is het slim om eens goed te kijken waarvoor je verzekerd bent, als je naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering hebt afgesloten. Misschien heb je dekking voor € 500 aan kosten voor alternatieve geneeswijzen terwijl je er nooit gebruik van maakt. Dan ben je in dit geval over verzekerd. Er zijn nog een aantal vergoedingen denkbaar die tot “over verzekering” leiden in diverse persoonlijke situaties.
• Je hebt geen kinderen; dan heb je ook niets aan een ruime orthodontievergoeding voor kinderen.
• Je hebt een kunstgebit; dan is het niet nodig om je tandartskosten ruim te verzekeren.
• Je gaat nooit naar de fysiotherapeut; dan is het niet nodig om 20 fysiotherapiebehandelingen in je pakket op te nemen.
• Je bent een man; dan is een ruime dekking voor een bevalling en kraamhulp niet logisch.

Anderzijds kun je kosten zien aankomen voor 2023 waarvoor je je juist extra wilt verzekeren.
Bijvoorbeeld;

• Je bent zwanger en verwacht een kindje.
• Je krijgt in het nieuwe jaar een kunstgebit.
• Je kind krijgt een beugel in 2023.
• Je krijgt binnenkort een hoortoestel.
• Je ondergaat in het nieuwe jaar kostbare behandelingen bij de tandarts.

Tip
Bij de diverse “zorgvergelijkers” op internet, kun je invullen welke zorg je verwacht nodig te hebben. De vergelijker laat dan de zorgverzekeringen zien die overeenkomen met jouw specifieke zorgwensen.

medicohelp keuze zorgverzekering

Spelen met eigen Risico

Iedere basisverzekering kent een verplicht eigen risico dat vastgesteld is op 385 euro. Je bepaalt zelf de hoogte van je eigen risico. Door het bedrag te verhogen krijg je korting op je premie. Bijvoorbeeld door het eigen risico naar het maximale bedrag (885 euro) te verhogen ontvang je tot wel 25 euro per maand aan korting op je basisverzekering. Het is wel raadzaam op te checken welke ziekenhuizen gecontracteerd zijn om verrassingen te voorkomen.

Tip
Als je je eigen risico nooit verbruikt, dan kan het slim zijn je eigen risico te verhogen voor een lagere premie. Echter mocht er toch iets gebeuren dan kan het zijn dat je in 1x 885 euro zelf moet betalen. Zorg ervoor dat je dit bedrag apart hebt staan voor het geval dat….

Hoe vind je de beste en goedkoopste zorgverzekering 2023?

Kwaliteit is belangrijk als het gaat om jouw zorg. Echter je wilt zo weinig mogelijk betalen met behoud van voor jou belangrijke dekkingen.medicohelp zorgverzekering 2023Je kunt ook voor een goedkoper merk van je huidige verzekeraar kiezen. Verzekeraars als Menzis, Zilveren Kruis, VGZ en CZ beschikken namelijk over goedkopere labels waarmee je flink in je maandpremie kunt besparen.
Op het overzicht van Poliswijzer kun je goed zien welke labels de 4 grootste zorgverzekeraars voeren.

Nieuw in 2023

In het nieuwe jaar mag er geen collectiviteitskorting in de basisverzekering meer worden doorgevoerd zoals je die misschien wel kende via je werkgever. Wel mogen de verzekeraars nog een korting op de premie geven aan collectief verzekerden op de aanvullende zorgverzekeringen.

Bespaartips

  • Eigen risico verhogen als je weinig zorg gebruikt
  • Bij normale tandartscontrole (2 x per jaar) en een bezoek aan de mondhygiënist is een tandartskostenverzekering niet zinvol. De premie is namelijk hoger dan de vergoeding.
  • Heb je nu een polis samen met je partner, kies dan dit jaar ieder voor een eigen polis met een dekking die past bij ieders persoonlijke behoefte.
  • Je kunt de premie ook in één keer betalen. Dit levert een korting op de premie op. Hoewel dat niet bij iedere zorgverzekeraar het geval is.
  • Heb je hulp nodig bij het zoeken naar de juiste verzekering met de hoogste vergoeding tegen de laagst mogelijke premie, dan kun je ook terecht bij Poliswijzer. Het loont om de website te checken waar een hoop informatie te vinden is.

Voor geplande zorg naar het buitenland

Wat is geplande zorg?

We spreken over geplande zorg als het niet gaat om spoedeisende zorg. Bijvoorbeeld je hebt een nieuwe knie nodig, dat is een ingreep die het ziekenhuis kan inplannen. Maar moet je onverwacht tijdens je reis in het buitenland per ambulance naar het ziekenhuis, dan spreken we van spoedeisende zorg. Deze kosten kun je gewoon indienen bij de zorgverzekeraar. Voor planbare zorg is dit ingewikkelder. Wanneer het een behandeling betreft die in Nederland niet erkend is, is de behandeling sowieso niet verzekerd in de zorgverzekering. In dat geval hoeft de verzekeraar de buitenlandse zorgkosten niet te vergoeden.

De patiënt kiest zelf voor zorg in het buitenland

Zorgverzekeraars willen graag dat je eerst toestemming vraagt als je bijvoorbeeld voor een nieuwe knie operatie kiest voor een ziekenhuis in het buitenland. Toch is het jouw eigen keuze als je naar het buitenland wilt voor geplande zorg. Ondanks dat je zelf het recht hebt hiervoor te kiezen, dien je wel rekening te houden met de voorwaarden die verzekeraars stellen.

Waarom gaan Nederlanders naar het buitenland voor medische zorg?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor operatie of behandeling in het buitenland. Bijvoorbeeld een buitenlandse specialist staat goed bekend, of je bent niet tevreden over voorgaande behandeling(en) in Nederland. Ook de lange wachtlijsten in Nederland zorgen ervoor dat mensen uitwijken. Tevens kunnen patiënten die in Nederland zijn uitbehandeld (bijvoorbeeld oncologie) naar het buitenland voor verdere behandelmogelijkheden.

Naar het buitenland voor een second opinion

Je kunt voor een second opinion ook naar een specialist in het buitenland. Wel heb je een doorverwijzing van een huisarts of een revalidatiearts nodig. Het is raadzaam de situatie vooraf te bespreken met je zorgverzekeraar zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan en je alsnog de kosten zelf moet betalen.

Gedeeltelijke vergoeding van buitenlandse zorgkostenbuitenlandse zorgkosten

Zoals eerder in deze blog werd uitgelegd werkt een zorgverzekeraar met contracten met zorgverleners. Hierdoor word je verwezen naar alleen deze zorgverleners. Kies je zelf voor een niet gecontracteerde zorgverlener? Dan heeft de verzekeraar het recht om slechts een deel van de rekening te betalen. De verzekeraar vergoedt bijvoorbeeld 75% van de kosten en de rest betaal je zelf.

Om deze beperking te voorkomen kun je kiezen voor een restitutieverzekering waarbij niet gewerkt wordt met contracten en je volledige keuzevrijheid hebt. Of je kiest voor een verzekeraar die een contract heeft met zorgverleners in het buitenland. Voor meer informatie hierover kun je ook contact opnemen met ons, wij weten welke zorgverzekeraars contracten met buitenlandse zorgverleners hebben afgesloten.

Hulp nodig?

Wil je voor bijvoorbeeld een nieuwe knie operatie of een andere medische behandelingen kijken wat de mogelijkheden zijn op korte termijn in bijvoorbeeld Duitsland? En je kunt daarbij wel wat hulp gebruiken? MedicoHelp is een onafhankelijk zorgadviseur voor geplande zorg in het buitenland. Wij fungeren als schakel tussen patiënt, ziekenhuis én zorgverzekeraar. Je kunt met je zorgvraag bij ons terecht. Wij kennen de weg, spreken de taal en begeleiden je bij het regelen van de operatie/behandeling of second opinion bij een specialist in Duitsland, Spanje en Curaçao.

Bronvermelding:

Zorgwijzer.nl

Poliswijzer.nl

Overzicht zorgvergelijkers:

https://www.zorgkiezer.nl/zorgverzekeringen-vergelijken

https://www.kieszeker.nl/zorgverzekering-vergelijken/?type=all&ownrisk=385

https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-vergelijken

https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering/vergelijker?step=funnel

https://www.zorgverzekerinq.nl/zorgverzekering/vergelijken/