Wat wordt in 2025 de verwachte zorgpremie en veranderd er nog iets met het eigen risico? In deze blog kun je lezen wat er voor komend jaar gaat veranderen op het gebied van de zorgverzekering.
Belangrijke data Zorgverzekering
Zodra u enig onderzoek gedaan hebt en u besluit te willen overstappen naar een andere zorgverzekeraar voor een voor u passend pakket, dan dient u de huidige verzekering voor 31 december 2024 op te zeggen.
De datum 31 januari 2025 is voor diegene die overstappen de uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering. Dit geldt voor diegene die de oude zorgverzekering uiterlijk 31 december 2024 heeft stopgezet. Uw nieuwe zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari 2025.
Zorgpremie basisverzekering
Om verzekerd te zijn bij een zorgverzekeraar betaald u een maandelijkse premie. Ondanks dat de inhoud van de basisverzekering voor de zorg vrijwel gelijk is bij alle verzekeraars, kan de hoogte van de premie voor een basisverzekering behoorlijk verschillen. Verderop in deze tekst ziet u wat er in 2025 gaat veranderen in de basisverzekering.
Naast uw basisverzekering wilt u wellicht zorg bijverzekeren. En juist dat maakt het lastig de verschillen per zorgverzekeraar te vergelijken en is het niet eenvoudig om een juiste keuze te maken. Toch loont het om er even in te duiken.
Tip: bedenk waarvoor u het komend jaar zorg verwacht (ook aanvullend) en gebruik dat als startpunt voor uw zoektocht naar het zorgpakket dat het beste bij u past.
De afgelopen jaren is de zorgpremie voor de basisverzekering steeds gestegen. Voor 2025 bedraagt de gemiddelde nominale jaarpremie voor de zorgverzekering ongeveer €158,50 per maand. De gemiddelde maandpremie ligt in 2025 ruim €11 hoger dan de gemiddelde maandpremie in 2024.
Soorten zorgverzekeringen
- Naturapolis
Bij een naturapolis wordt de zorg uit het basispakket alleen volledig vergoed als de behandelaar en zorgverzekeraar een contract hebben samen waarin afspraken zijn gemaakt over de prijs en kwaliteit van behandelingen. Om de zorg vergoed te krijgen dient u dus goed op te letten of uw behandelaar een contract heeft met de zorgverzekeraar. Anders loopt u het risico dat u een deel van de rekening zelf moet betalen. Bij een naturapolis vind betaling direct plaats tussen de verzekeraar en de behandelaar. - Restitutiepolis
Een restitutieverzekering was een verzekering met vrije keuze. U koos zelf uw dokter, behandelaar of ziekenhuis zonder dat u moest bijbetalen. Echter de tendens was er al maar nu is het dan toch zover, de restitutiepolis wordt afgeschaft. Vanaf 2025 zijn alle restitutiepolissen omgezet naar een combinatiepolis. Ongecontracteerde ggz en wijkverpleging worden daarin niet meer volledig vergoed. Voor mensen die in 2024 een restitutiepolis hadden, geldt een overgangsjaar. In 2024 hadden alleen ASR, Menzis, Aevitae en Care4Life de restitutiepolis nog als keuze mogelijkheid. - Combinatiepolis
De “oude” restitutiepolis wordt vervangen door deze al langer bestaande combinatiepolis. Als u kiest voor een combinatiepolis heeft u voor de meeste zorgverleners een vrije zorgkeuze naar welke zorgverlener u gaat. Check wel vooraf of de zorgverzekeraar een contract heeft met deze zorgaanbieder. Als de rekening hoger is dan de “normale vergoeding” dan wordt alleen dat deel van de rekening vergoed. Het overige deel dient u zelf te betalen. Dit heet gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg. Goed om te weten: je eigen risico betaal je altijd zelf.
Voordelen combinatiepolis
Je hebt met een combinatiepolis een grotere vrije zorgkeuze. Je mag dus in de meeste gevallen zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat.
Nadelen combinatiepolis
Ook een combinatiepolis werkt op basis van contracten. Zorgverzekeraars sluiten contracten met zorgverleners. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je niet je hele rekening vergoed.
De combinatiepolis is duurder dan een natura- of budgetpolis. Is de zorgverlener bij u in de buurt gecontracteerd bij een natura- of budgetverzekeraar? Dan kan dit ook een goede optie voor u zijn.
- Budget polis
Een budgetpolis is een goedkopere naturapolis. Met een budgetpolis kunt u bij een nog kleiner aantal ziekenhuizen terecht dan met een normale naturapolis. Veel studenten kiezen hiervoor.
Eigen risico
Het eerste deel van de zorgkosten uit de basisverzekering betaalt u zelf. Dat is het zogenoemde eigen risico. Zorg voor kinderen en bijvoorbeeld zorg door de huisarts horen daar niet bij.
Het verplichte eigen risico deel blijft tot en met 2026 gelijk op 385 euro. DSW en Stad Holland geven een korting op het verplichte eigen risico waardoor het eigen risico 375 euro bedraagt.
Zorgtoeslag
Zorgtoeslag is een bijdrage in kosten voor de zorgverzekering welke bepaald wordt door de hoogte van uw inkomen.
De maximale zorgtoeslag voor eenpersoonshuishoudens in 2025 wordt 130 euro per maand. Dat is een stijging van 6,50 euro ten opzichte van het maximale maandbedrag in 2024. De maximale zorgtoeslag voor meerpersoonshuishoudens wordt maandelijks 249 euro. Dat is een stijging van 12,50 euro ten opzichte van de maximale maandelijkse toeslag in 2024.
Aanvullende verzekering
Heeft u meer zorg nodig dan door de basisverzekering wordt vergoed is het mogelijk om te kiezen voor een aanvullende zorgverzekering. De meeste mensen kiezen voor een aanvullende verzekering voor:
Tandartskosten
Fysiotherapie
Alternatieve geneeswijzen
Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die je afsluit met een groot aantal mensen. Vaak wordt dit aangeboden vanuit grote bedrijven waar werknemers gebruik van kunnen maken. Met een collectieve zorgverzekering wordt korting bedongen op de premie. Dit mag alleen nog voor de aanvullende verzekering.
Tip: Een collectieve verzekering hoeft niet altijd de beste keus te zijn. Een verzekering zonder korting kan soms meer kosten vergoeden of toch een lagere premie hebben.
Veranderingen basisverzekering 2025
Zoals reeds vermeld in deze blog is de inhoud van de basisverzekering voor zorg is bij alle zorgverzekeraars vrijwel gelijk. Echter voor het nieuwe jaar zijn een aantal vergoedingen gewijzigd.
- Oefentherapie bij erge reumatoïde artritis
Patiënten met erge reumatoïde artritis (RA) krijgen oefentherapie vergoed vanuit de basisverzekering. De vergoeding geldt voor alle behandelingen die nodig zijn. - Revalidatie voor ouderen (geriatrische revalidatie)
Ouderen krijgen in meer recht op vergoeding van revalidatie vanuit de basisverzekering. Voorheen was er alleen recht op revalidatie na ziekenhuisopname. In 2025 kan de oudere ook thuis starten met revalidatie. - Paramedische herstelzorg na COVID-19
Vanaf 2025 vervalt de vergoeding voor paramedische herstelzorg aan Long COVID-19 patiënten met aanhoudende klachten. Patiënten die voor 1 juli 2024 al gebruik maakten van paramedische herstelzorg (ergotherapie, fysiotherapie, oefentherapie, logopedie en diëtetiek), mogen hun behandeltermijn van maximaal 6 maanden afmaken. - Codeïne
Vanaf 2025 wordt codeïne alleen nog vergoed voor patiënten die altijd diarree hebben, voor wie loperamide niet voldoende werkt of voor patiënten die dit niet mogen gebruiken. - Borstkankermedicijn
In het nieuwe jaar komt er een vergoeding vanuit het basispakket voor het borstkankermedicijn Trodelvy (met werkzame stof sacituzumab govetican). Deze vergoeding is voor de groep patiënten met triple-negatieve borstkanker. Deze prijsafspraken zijn gemaakt met de leverancier van Trodelvy tot en met 31 december 2027. - Medicijn bij colitis ulcerosa
Er komt een vergoeding voor patiënten bij wie gewone therapie of biologische behandeling niet genoeg hielp of die niet tegen deze behandelingen kunnen. Vanaf 2025 is er vanuit de basisverzekering vergoeding voor het geneesmiddel mirikizumab (merknaam Omvoh). - Medicijn bij artritis psoriatica en axiale spondyloartritis
De vergoeding voor het medicijn bimekizumab (merknaam Bimzelx) geldt voor volwassenen met active artritis psoriatica (PsA) die niet goed reageren op eerdere behandelingen of deze niet verdragen. Ook is er vergoeding voor het gebruik van dit medicijn als behandeling van axiale spondyloartritis (axSpa). Bimekizumab kan alleen, maar ook in combinatie met methotrexaat worden gebruikt. - Verkennend gesprek
Er wordt een proef gestart in 2025 met een nieuw ‘verkennend gesprek’ in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Met dit gesprek wordt gehoopt mensen te kunnen helpen sneller de juiste hulp te vinden. Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering als er een overeenkomst is met de zorgverzekeraar. De proef zal 4 jaar duren en eindigt in 2029. - Vervoerskosten bij ziekte of invaliditeit
Er is in het Belastingplan 2025 voorgesteld om de aftrek van vervoerskosten voor belastingplichtigen met een ziekte of handicap te versimpelen. Heeft u hier mee te maken? check dan de site van de Consumentenbond voor aftrekbare vervoerskosten.
Wilt u in het nieuwe jaar graag voor uw behandeling over de grens. Bijvoorbeeld voor een nieuwe heup operatie, of voor oncologische behandelingen, dan is het raadzaam uw verzekering te checken of zij kosten voor planbare zorg in het buitenland vergoeden. Wilt u overstappen? doe dat dan op tijd om teleurstelling te voorkomen. Vindt u het prettig om even te “sparren” over uw zorgvraag voor in 2025, dan kunt u altijd per mail of telefonisch contact met ons opnemen.
Wij denken graag met u mee.
Bronvermelding:
Consumentenbond
Independer