Twee mooie initiatieven voor als je te maken krijgt met Kanker

 

Kans tegen Kanker

Een naam die veel oproept…….onder andere emotie, want je gunt iedereen een kans om deze ziekte de baas te blijven. Helaas weten veel mensen dat het krijgen van een eerlijke kans om kanker te overwinnen niet altijd mogelijk is, dit kun je helaas niet afdwingen. De naam roept ook iets positiefs op….want het woord Kans klinkt in deze samenstelling ook als hoop.

De naam; Kans tegen Kanker, behoort tot een stichting die in 2012 in Gouda is opgericht door Han Heerkens (zelf kankerpatiënt en helaas overleden in 2016). De stichting helpt kankerpatiënten met een directe financiële bijdrage, wanneer (aanvullende) behandelingen niet vergoed worden door de Nederlandse zorgverzekering. Dit kunnen in Nederland uitgevoerde behandelingen zijn, maar ook behandelingen binnen gerenommeerde ziekenhuizen in het buitenland.

Iedereen heeft wel iemand in de familie of kennissenkring, die met deze ernstige ziekte te maken heeft of heeft gehad. Het is helaas de harde realiteit, het kan iedereen overkomen.

Het is een extra klap voor patiënten als een behandeling die hen een extra kans tegen deze ziekte geeft, vervolgens niet wordt vergoed door de Nederlandse zorgverzekering. Soms zijn de behandelingen zelfs zo duur of specialistisch dat er een crowdfunding actie wordt gestart om zo het benodigde geld bij elkaar te sparen voor een specifieke behandeling.

De stichting Kans tegen Kanker is opgezet voor deze groep mensen die tegen een muur aan lopen bij de zorgverzekeraar. Als blijkt dat de behandeling die de patiënt nog een kans kan geven, niet erkend wordt in Nederland, wordt deze niet vergoed. Ook kan het zijn dat slechts een deel van de kosten vergoed worden en dan blijft er een “restbedrag” over dat uit eigen middelen betaald moet worden.

In onze eerdere blog van 4 december 2020, kun je lezen waar je zoal op kunt letten bij het kiezen van je zorgverzekeraar. Een naaste geliefde heeft eens verteld; “Wat was ik blij met mijn minimale eigen risico, want daar was ik op de eerste dag van alle onderzoeken al doorheen”. Op het moment dat je iets overkomt of ziek wordt, blijkt vaak pas hoe belangrijk het is dat je goed verzekerd bent.

Omdat een goede financiële basis niet voor iedereen vanzelfsprekend is, heeft de Stichting hier een rol voor zichzelf weggelegd. Als enige stichting in Nederland helpen zij patiënten met een financiële bijdrage in kosten die niet vergoed worden. Op deze manier proberen zij de patiënten een kans tegen kanker te geven.

Daarbij is de stichting afhankelijk van geldelijke ondersteuning van bedrijven en particulieren in de vorm van donaties, maar ook worden diverse acties georganiseerd om inkomsten te genereren. Je kunt hierbij denken aan acties als het organiseren van rommelmarkten, een Fun Run, emballage acties bij supermarkten, of het gesponsord lopen van de Nijmeegse Vierdaagse of een Marathon.

Dankzij zulke acties, lukt het steeds vaker om patiënten financieel te ondersteunen. Wat enerzijds heel mooi is, is dat steeds meer mensen de stichting leren kennen en om hulp vragen voor een financiële bijdrage. Anderzijds betekend dit ook dat het geldpotje eerder leeg is. Kans tegen Kanker is ambitieus en zij willen graag voldoen aan alle aanvragen, maar dit kost geld, veel geld.

Afhankelijk van donaties

De stichting Kans tegen Kanker is een ANBI- gecertificeerde stichting. De Belastingdienst stelt diverse voorwaarden aan een ANBI certificering. Een organisatie die daaraan voldoet, krijgt de ANBI-status. Dat is aantrekkelijk voor donateurs omdat giften aan een ANBI belastingvoordeel kan opleveren. Dit geldt zowel voor losse giften via de giftenaftrek als via periodieke giften. Mocht je denken, dat vind ik een bijzonder mooi doel en daar wil ik graag aan bij dragen, dan kun je contact opnemen met de stichting Kans tegen Kanker.

Als je verder leest op onze website kun je ook zien dat wij patiënten ondersteunen met de aanvraag van kostenovername bij de zorgverzekeraar als zij kiezen voor een oncologische behandeling in het buitenland. Net over de grens in Duitsland zijn een aantal klinieken waar Nederlandse patiënten met kanker worden behandeld. Zie voor meer informatie de link onderaan deze blog.

Toon Herman Huis

Iets totaal anders maar ook een mooi initiatief is het Toon Hermans Huis.

Deze stichting opereert landelijk en heeft diverse locaties, de zogenaamde inloop huizen, allen met  de naam “Toon Hermans Huis”. Zij zetten zich in voor steun aan mensen die te maken hebben met kanker. Zowel patiënten als hun naasten kunnen op deze locaties terecht voor verschillende activiteiten en bijeenkomsten. De stichting is in 1998 opgericht en is vernoemd naar de cabaretier Toon Hermans. Het eerste huis werd geopende in 1998 in Sittard, de geboorteplaats van Toon Hermans. Een jaar later werd een tweede huis geopend in Venlo en inmiddels zijn er ook huizen in Arnhem, Amersfoort, Dronten, Ede, Emmeloord, Heerlen, Hoogeveen, Maastricht, Roermond, Tiel, Waalwijk, Weert en Zeewolde. Er werken zowel vrijwilligers als betaalde medewerkers. Ook deze stichting is volledig afhankelijk van donaties.

Deze stichting biedt eveneens hulp, denkt mee en biedt een luisterend oor. En in dit geval niet alleen voor de “zieke” maar juist ook voor de naasten, mantelzorger of beste vriend. De medewerkers in deze huizen hebben al veel gehoord en veel meegemaakt. Dus naast leuke gezellige ontspannen kletspraat, het ontmoeten van gelijkgestemden (alhoewel ook ieder mens zijn/eigen verhaal-ervaring heeft) en het organiseren van informatieve activiteiten, kun je ook je hart luchten zonder je bezwaard te voelen. Juist omdat je niet altijd familie of vrienden wilt belasten met jouw zorgen, maar als je wel behoefte hebt aan een luisterend oor.

Ieder Toon Herman Huis heeft een eigen website en de activiteiten worden ook door het team zelf ingevuld. Er is niet direct een vast vorm waar alles in gegoten is, maar dat maakt het voor de organisatie dat ze flexibel zijn en goed kunnen inspelen op daar waar behoefte aan is. Mocht je behoefte hebben aan nieuwe contacten met gelijkgestemden of wil je graag met iemand spreken over een “oncologisch” onderwerp of wat dan ook…..check dan één van de huizen bij jou in de buurt.

Bronvermelding:

Home – Stichting Kans Tegen Kanker

Oncologie – MedicoHelp,behandeling of second opinion in Duitsland

Deze Nederlanders haalden geld op voor medische behandeling in het buitenland. Dit zijn hun verhalen (volkskrant.nl)

Crowdfunding voor medische behandelingen – Crowdfunding Cijfer

Wat is een ANBI? (belastingdienst.nl)

ANBI | Goededoelen.nl

Overzicht websites Toon Herman Huizen:

Toon Hermans Huizen – Wikipedia

WELKOM :: Toon Hermans Huis Sittard

Toon Hermans Huis Tiel – Inloophuis voor wie geraakt is door kanker (thht.nl)

Toon Hermans Huis Amersfoort – Open over kanker (thha.nl)

Welkom op de website van het Toon Hermans huis Maastricht

Over ons | Toon Hermanshuis Weert

Toon Hermans Huis Drenthe – In balans met kanker

Toon Hermans Huis Parkstad – Home

Ons Zorgaanbod – Toon Hermans Huis Venlo

Toon Hermans Huis Dronten | Inloophuis dat open is over kanker

Inloophuis Toon Waalwijk

Landelijke informatie – Toon Hermans Salon Barneveld

Het huis – Toon Hermans Huis Roermond

Toon Hermans Huis Drenthe • Klooster Hoogeveen – Klooster Hoogeveen (hetkloosterhoogeveen.nl)

Inlooppunt Toon Hermans Huis Roggel (weertdegekste.nl)

Voorpagina | Toon Hermanshuis Ede

Home – Toon Hermans Huis Emmeloord (thhemmeloord.nl)

THHArnhem | Home

Toon Hermanshuis Zeewolde – Inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten