Het nieuwe jaar goed en gezond beginnen is voor veel Nederlanders een van de goede voornemens. Zeker in deze tijd van corona waarin iedereen verplicht thuis zit is het belangrijk om gezonde doelen te stellen. Een gezonde leefstijl kan leiden tot een gezond gewicht, meer energie, een betere stoelgang en minder risico op griep en verkoudheid. Gezond leven kan een flinke uitdaging zijn als je gewend bent aan een ongezonde leefstijl. In deze blogpost geven wij je graag wat tips om een gezonde leefstijl te implementeren. Daarnaast zetten we alle voordelen even op een rij.

 

Wat is een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl is gebaseerd op hoe je voor jezelf zorgt. De basisprincipes bestaan uit goede voeding, genoeg beweging, niet te veel alcohol en niet roken, maar ook een goede nachtrust, ontspanning en niet te veel stress horen hierbij. Uit onderzoek blijkt dat een ongezonde leefstijl bijdraagt aan maar liefst 20% van de ziektelast. Kleine aanpassingen in jouw dagelijkse patroon kunnen een groot verschil maken.

Hoe kun je je leefstijl veranderen

Het veranderen van je leefstijl kan best moeilijk zijn. Je leefstijl is vaak iets wat door de jaren heen ontwikkeld is en bestaat uit veel gewoonten, die lastig zijn om te doorbreken. De eerste stap hierbij is bewustwording. Schrijf eens op wat jouw dagelijkse gewoonten zijn en ga na of jij deze gezond vindt of niet. Kies een paar gewoonten uit die jij dit jaar of de komende maanden zou willen verbeteren. Wees enthousiast maar pak niet te veel gewoonten om in een keer te veranderen en neem het stap voor stap. blog medicohelp gezonde leefstijl tipsHet veranderen van gedrag kost tijd dus hou er rekening mee dat je oude gewoonte niet is veranderd na een week. Gemiddeld duurt het maar liefst 66 dagen om een nieuwe gewoonte te creëren. Deze 66 dagen zullen veel positieve momenten hebben maar ook terugvallen, dit hoort bij het proces. Een leuke manier om de motivatie te houden is om de gewoonten bij te houden. Maak een kleine kalender of gebruik je agenda om de gewoontes bij te houden. Zet een kruisje bij de dag dat het gelukt is. En hoe gek het ook klinkt, vier dat moment. Bijvoorbeeld met een glimlach naar jezelf in de spiegel…”dat heb ik toch maar mooi gedaan”

De gezondheid tips

Tip 1: Drink genoeg water

Het lichaam bestaat voor meer dan de helft uit vocht en dit zorgt ervoor dat allerlei processen in het lichaam uitgevoerd kunnen worden. Vocht is bijvoorbeeld belangrijk bij de opname van voedingsstoffen en het transport van afvalstoffen maar ook voor het regelen van de lichaamstemperatuur. Gemiddeld heeft een volwassene 1,5 – 2 liter vocht nodig per dag. Deze hoeveelheid kan veranderen met buiten temperatuur, gezondheidstoestand, inspanning en leeftijd. Vocht hoeft niet alleen water te zijn, volgens het Voedingscentrum valt frisdrank hier bijvoorbeeld ook onder. Echter is frisdrank natuurlijk heel ongezond door de grote hoeveelheid aan suikers of suikervervangers, water is de meest gezonde optie.

Tip 2: Eet zo veel mogelijk puur en onbewerkt

Puur een onbewerkt eten, niet alleen een hype maar ook een stuk gezonder dan pakjes, zakjes en ander artificieel voedsel. Niet alleen kunnen de onnatuurlijke ingrediënten een aanslag zijn op je maag en darmen maar vaak barsten ze van de suiker en zout. Af en toe een keertje is natuurlijk niet erg en zeker niet alles in een pakje of zakje is slecht. Merken doen tegenwoordig hun best om zo min mogelijk E-nummers en conserveermiddelen in producten te stoppen. Onthoudt vooral dat hoe langer de ingrediënten lijst is hoe meer troep erin zit, let ook op de hoeveelheid zout. Voor een volwassenen is de dagelijkse zout inname om gezond te blijven 3,75 gram.

Tip 3: Eet meer groenten en minder vlees

Minder vlees eten is niet alleen goed voor het dierenwelzijn en het milieu, het is ook beter voor je gezondheid. Onbewerkt vlees staat in de schijf van vijf en past volgens het voedingscentrum in een gezond voedingspatroon. Hierbij het belangrijk dat er niet meer dan 500 gram per week wordt gegeten. Daarnaast is het beter om niet te veel bewerkt en rood vlees te eten, deze kunnen het risico op ziekten zoals (darm) kanker, diabetes type 2 en een beroerte vergroten. Vlees kan bewerkt worden door het roken, zouten, drogen en/of het toevoegen van conserveringsmiddelen, een voorbeeld hiervan zijn dus alle vleeswaren voor op brood.

Veel mensen komen ook niet aan de aanbevolen hoeveelheid aan groenten per dag, dit is maar liefst 250 gram. Het is haast onmogelijk om dit alleen tijdens het avond eten te consumeren dus eet deze ook door de dag heen. Komkommer, paprika en tomaat kunnen dienen als een gezond tussendoortje of een salade bij de lunch kan ook een goede oplossing zijn. Tegenwoordig staan er zelfs leuke recepten online waarbij mensen groenten gebruiken in hun ontbijt! Zoek bijvoorbeeld eens op een heerlijke carrot cake havermout of een courgette cake!

Tip 4: Blijf in beweging

Iedereen weet inmiddels wel dat beweging een grote invloed heeft op de gezondheid. Veel mensen hebben echter zittend werk en zeker nu met de corona crisis en het thuis werken is in beweging blijven een uitdaging. Maar hoeveel beweging is nou eigenlijk gezond? Ten eerste is het goed om ten minste elk uur even in beweging te komen, opstaan van de bank of werkplek en even een rondje lopen, een kopje thee zetten of een paar oefeningen doen is een goede optie hiervoor. Daarnaast is het aanbevolen om ten minste 150 minuten per week matig intensief te bewegen. Matig intensief betekend wandelen, fietsen, zwemmen, verspreid over meerdere dagen per week. Geen leuke wandelroutes in de buurt? Kijk eens op de website Klompenpaden.nl die diverse leuke routes adviseren! Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordelen. Matig intensieve activiteit zorgt voor een versnelde ademhaling en hogere hartslag. Om het verschil aan te geven; zwaar intensieve activiteiten maken je buiten adem en zorgen ervoor dat je gaat zweten.

Voor ouderen is het ook aan te raden om balans en botversterkende oefeningen te doen. Denk aan activiteiten waarbij het lichaamsgewicht wordt gebruikt zoals gewichtheffen, traplopen en dansen en bij balans oefeningen aan yoga of het staan op één been.

De voordelen van een gezonde leefstijl

Zoals eerder in deze blog benoemd is kan een gezonde leefstijl leiden tot bijvoorbeeld een gezond gewicht, meer energie, een betere stoelgang en minder risico op griep en verkoudheid.  Een gezonde leefstijl heeft te maken met hoe je je leven leidt. Voldoende beweging en de juiste eetgewoontes zorgen er automatisch voor dat je lekkerder in je vel zit en fysiek en mentaal meer kan hebben. Bewegen en gezond eten zijn niet de enige factoren voor een gezonde leefstijl. Ook een goede balans tussen werk en ontspanning en voldoende nachtrust dragen hieraan bij. Het komt erop neer dat er een hele hoop aspecten zijn die bijdragen aan een gezonde leefstijl. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van een gezonde leefstijl?

Minder vaak verkouden en grieperig

blog gezondheid en tipsVoeding en gezondheid zijn nauw met elkaar verbonden. En gezonde leefstijl zorgt ervoor dat je je weerstand verbeterd. Door de verbeterde weerstand ben je minder vatbaar voor virussen en bacteriën. Vooral in deze koude en donkere dagen waarin je sneller een verkoudheid te pakken hebt is dit een groot voordeel. Een goed eetpatroon en gezond eten is een steuntje in de rug voor je afweersysteem.

Gezond gewicht

Een ander voordeel van een gezonde leefstijl is een gezond gewicht. Wanneer je je vette en suikerrijke voeding vaker laat staan leidt dat over het algemeen sneller tot een gezonder gewicht. Toch is gezond eten in combinatie met meer beweging de ideale combinatie als je je gewicht optimaal wilt houden.

Meer energie

Een tekort aan energie kan verschillende oorzaken hebben. Misschien heb je te weinig slaap, eet je niet gezond genoeg, drink je te veel alcohol of heb je te weinig beweging. Door een gezonde leefstijl aan te houden en gezond te eten voel je je energieker en fitter. Ook sporten draagt bij aan het verhogen van je energielevel.

Betere stoelgang

Door het eten van vezelrijke voeding, voldoende te drinken (minimaal twee liter vocht per dag) en regelmatig te bewegen zorg je ervoor dat je een betere stoelgang krijgt. Een belangrijke tip is om dit te bereiken is door veel groente en fruit te eten, die zitten boordevol oplosbare vezels.

Minder risico op kanker, hart- en vaatziekten

Iedereen wil gezond blijven en oud worden. Aspecten zoals gezond eten, niet roken, gematigd drinken en voldoende bewegen verkleinen de kans op onder andere diabetes mellitus, hart- en vaatziekten en kanker. Een gezonde leefstijl is een gemakkelijke manier om hieraan bij te dragen en ervoor te zorgen dat je gezond blijft. Ook blijkt uit een Rotterdams bevolkingsonderzoek dat mensen die niet roken, geen overgewicht hebben, en bovendien een gezonde bloeddruk hebben, gemiddeld zes jaar langer leven. (NRC, 2019) Dit komt ook doordat je spieren en botten langer in conditie blijven als je gezond eet waardoor je langer fit blijft, ook als je ouder wordt.

Mentale gezondheid

Een gezonde leefstijl leidt over het algemeen ook tot een betere mentale balans. Als je aan gezondheid denkt denk je vaak alleen aan je lijf en conditie. Ook is het belangrijk dat je mentale gezondheid op orde is. Doordat je een gezonde leefstijl hebt zit je mentaal ook lekkerder in je vel. Je krijgt een positiever gevoel over de binnen- en buitenkant van je lichaam en kan meer hebben. Om te leren om tot rust te komen kun je luisteren naar de podcast ‘’leven zonder stress’’, die alledaagse dingen een stuk makkelijker en minder stressvol maken.

Gezonde en stralende uitstraling

Het is altijd fijn om te horen als iemand zegt dat je er gezond en stralend uit ziet. De kans is groot dat dit te maken heeft met jou gezonde leefstijl! Toch heeft dit grotendeels te maken met een gezond eetpatroon. Groente en fruit geven namelijk een extra gezonde glans aan je huid.