Aortaklep

In het hart zitten vier kleppen, die ervoor zorgen dat bij elke hartslag het bloed de juiste richting het hart in of uit stroomt. Een van deze kleppen is de aortaklep, het ‘ventiel’  tussen het hart en de grote lichaamsslagader (de aorta).  Als de aortaklep ernstig lekt, is vervanging noodzakelijk.

Bij een normale bloedsomloop pompt de linkerhelft van het hart het bloed richting weefsels en organen en de rechterhelft richting longen. Bij een hartklepaandoening is er sprake van een vernauwing van de hartklep of een lekkage van de klep. In beide gevallen passeert er minder bloed door de hartklep of stroomt een deel van het bloed weer terug het hart in. Hierdoor moet het hart harder werken om voldoende bloed rond te pompen. Daardoor kan schade aan het hart ontstaan wat op den duur kan leiden tot hartfalen.

Aortaklepstenose

Stenose (vernauwing) aan de aortaklep is één van de meest voorkomende hartklepaandoeningen. De oorzaken van vergevorderde aortaklepstenose ontstaat door natuurlijke slijtage, een ontsteking of verkalking. De klepzakken verharden met als resultaat dat de hartklep zich niet meer volledig kan openen. Door deze vernauwing moet het hart het bloed met aanzienlijk meer weerstand van de linker hartkamer in de grote aorta pompen. De hartspier wordt hierdoor steeds dikker, raakt steeds meer uitgeput en presteert minder. Vaak wordt pas laat ontdekt wat de oorzaak is. Symptomen van aortaklepstenose zijn;  afname in de prestaties, kortademigheid bij inspanning, vermoeidheid, pijn op de borst en benauwdheid.

Wanneer medicijnen niet voldoende helpen, is een ingreep soms noodzakelijk.

Hartklepoperatie

De hartchirurg repareert of vervangt de klep tijdens een openhartoperatie óf de aortaklep wordt vervangen via een katheter. Bij deze ingreep kan vervanging plaatsvinden via de lies, een kleine opening boven het borstbeen of tussen de ribben door. Deze manier van opereren heet TAVI. TAVI staat voor Transcatheter Aortic Valve Implantation. <doorlink naar pagina Hartklep>

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een (operatieve) behandeling, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.