Hartklep

Ons hart heeft vier kleppen die ervoor zorgen dat het bloed in de juiste richting door het hart heen stroomt. Iedere hartklep opent en sluit zich door drukverschillen in de bloedstroom welke ontstaan door het samentrekken van het hart. Bij een normale bloedsomloop pompt de linkerhelft van het hart het bloed richting weefsels en organen en de rechterhelft richting longen.

Bij een hartklepaandoening is er sprake van een vernauwing van de hartklep of een lekkage van de klep. In beide gevallen passeert er minder bloed door de hartklep of stroomt een deel van het bloed weer terug het hart in. Hierdoor moet het hart harder werken om voldoende bloed rond te pompen. Daardoor kan schade aan het hart ontstaan wat op den duur kan leiden tot hartfalen.

Aanleiding hartklepaandoeningen:

  • Verkalking, zorgt ervoor dat de opening steeds nauwer wordt
  • Vergroeien, beschadigen, verslappen of uitrekken van de klepbladen
  • Aangeboren hartklepaandoening

Is er sprake van een lekkende of vernauwde hartklep dan kan deze indien nodig, gerepareerd of vervangen worden. Soms is het mogelijk de behandeling via een kleinere opening of een katheterbehandeling uit te voeren. Mocht dit niet kunnen dan is een openhartoperatie nodig.

Openhartoperatie

Vervanging van een hartklep door middel van een openhartoperatie betreft een zware operatie die gemiddeld tussen 3 tot 5 uur duurt. Het borstbeen wordt open gesneden om zo bij het hart te kunnen. Doordat de patiënt op een hart-long machine wordt aangesloten wordt het hart tijdelijk stilgelegd voor de ingreep.

Vervangen aortaklep via een kleinere opening

Ee hartklepoperatie via een kleinere opening kan via de lies, via de punt van het hart of middels een kleine opening onder het sleutelbeen. De kunstklep wordt ingebracht terwijl het hart klopt. Er wordt een kleine incisie onder de linker borst, onder het sleutelbeen of in de lies aangebracht, om de speciale ballonkatheter met de kunstklep via de liesslagader of de apex (punt van het hart) het hart in te geleiden. Eenmaal aangekomen bij het hart, ontvouwt de ballon zich en wordt er een ring geopend. De defecte natuurlijke hartklep wordt opzij gedrukt en de kunstmatige hartklep wordt geplaatst. Hierna wordt de katheter weer terug getrokken.

Het vervangen van de aortaklep middels een katheter via de lies of via een opening onder het sleutelbeen, wordt ook wel TAVI genoemd (Transcatheter Aortic Valve Implantation).

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een (operatieve) behandeling of de wachttijden, neem dan contact met ons op, wij informeren u graag over de mogelijkheden.