Long

Longen zijn onmisbaar voor de mens. De longen zorgen ervoor dat we kunnen ademen. De  Longarts heeft te maken met mensen die moeite hebben met ademen en vaak te maken hebben met benauwdheid.

Patiënten worden door de huisarts doorverwezen naar de longarts welke werkzaam is op de afdeling longziekten in het ziekenhuis.

Hier worden mensen behandeld met uiteenlopende longaandoeningen zoals astma, infectieziekten, tuberculose, allergie en longtumoren. Ook mensen die door hun beroep iets aan de longen hebben opgelopen zoals het inademen van stof, bijvoorbeeld asbest, worden gezien door de longarts.

long

Bij een aandoening aan de longen, longvliezen of luchtwegen, is het de longarts die doorverwijst naar de longfunctieafdeling of de longbehandelkamer. Hier worden de longen van de patiënt uitgebreid onderzocht en volgt soms ook een behandeling.

Kort samengevat is Long geneeskunde de afdeling die zich bezighoudt met het voorkomen, herkennen, diagnosticeren en behandelen van ziekten van het ademhalingssysteem.

Enkele aandoeningen waarvoor de longarts wordt bezocht;

> astma

>COPD

> longfibrose

> longontsteking

> stolsels in de longaders

> longkanker