AMIS-heupoperatie

De AMIS-heup operatie is een gewricht besparende, minimaal invasieve operatietechniek.

Bij vergevorderde artrose van het heupgewricht, waarbij pijnklachten niet meer verholpen kunnen worden middels pijnstillers, fysiotherapie of andere hulpmiddelen, wordt vaak gekozen voor een vervanging van het heupgewricht, de zogenaamde endoprothese.

Prothesen, verankering en operatietechniek

Er zijn verschillende soorten prothesen, waarbij een deel (de “steel” of “kom”) dan wel de gehele heup kan worden vervangen (“totale heup”). Verankering van de kunstheup kan verder cementloos of gecementeerd worden uitgevoerd.

De keuze van de operatietechniek is afhankelijk van diverse factoren, zoals de kwaliteit van het bot, de leeftijd van de patiënt, reeds bestaande afwijking of botletsel (bijvoorbeeld osteoporose)en de ervaring van de orthopedisch chirurg met de verschillende prothesen.

AMIS heup

Wordt de heupoperatie uitgevoerd middels de minimaal invasieve operatietechniek, dan wordt ook wel gesproken over de ‘AMIS heup’

Bij de zogenaamde AMIS-operatie (AMIS heup) gebruikt de chirurg de natuurlijke tussenruimte van de spier in het voorste deel van de dij voor implantatie om de spieren, die belangrijk zijn om het heupgewricht te laten bewegen. Hierdoor hoeven de spieren niet losgemaakt of doorgesneden te worden waardoor de patiënt na de operatie sneller weer kan leren lopen en zijn dagelijkse activiteiten veel sneller kan oppakken.

Heupprothese en revalidatie

Na een heupoperatie kan eventueel aansluitend revalidatie plaatsvinden. Een aantal zorgverzekeraars hebben contracten afgesloten, waardoor het mogelijk is om na het ziekenhuisverblijf gedurende 2 weken te verblijven in een revalidatiekliniek. Hier vind intensieve begeleiding plaats om zodoende snel te herstellen.

Wilt u weten waar u terecht kunt voor een AMIS-operatie en eventueel aansluitende revalidatie, neem dan contact met ons op.

Meer weten?

Download onze speciaal op heup en knie gerichte leaflet hier.