Meniscus

De meniscus zit in het kniegewricht en functioneert daar als een soort schokdemper en zorgt voor stabiliteit. Door verdraaiing of een verkeerde beweging van de knie kan er irritatie ontstaan welke uiteindelijk kan resulteren in pijnklachten. Een meniscus kan ook scheuren als de knie met kracht draait (bijvoorbeeld bij sporten) of door slijtage en de schijf minder elastisch wordt.

Symptomen Meniscusklachten

Bij meniscusklachten treden diverse klachten op: de knie doet pijn en wordt dik. Staan, lopen en traplopen is vaak erg vervelend. Bij pijn aan de binnen- of buitenzijde van de knie betreft het klachten aan respectievelijk de binnenste of buitenste meniscus. Zodra een ‘klik’ in de knie waargenomen wordt bij beweging en deze lijkt ‘op slot te springen’, dan is dat vaak een het kenmerk dat er een scheur in de meniscus zit. Zonder pijn kan de knie ook niet meer gestrekt worden. Daarnaast kan de knie instabiel aanvoelen.  Via een MRI kan vastgesteld worden of er sprake is van Meniscusletsel.

Behandeling meniscus

Bij behandeling van meniscus wordt in eerste instantie geprobeerd de klachten te verhelpen middels (een paar dagen) rust en oefeningen, eventueel samen met de fysiotherapeut. Mocht dit niet voldoende helpen dan kan een kijkoperatie overwogen worden. Hierbij geprobeerd de meniscus te hechten (meniscopexie) of soms wordt een deel van de meniscus verwijderd.

Een complete meniscus zal een arts pas verwijderen als er geen andere opties meer zijn. Zo’n drastische ingreep kan immers na tien tot vijftien jaar leiden tot artrose van de knie.

Wilt u voor een artoscopische (kijk) operatie weten wat de mogelijkheden zijn in het buiteland, neem dan contact met ons op.