Middenrifbreuk

Veel mensen van 60 jaar en ouder hebben te maken met een middenrifbreuk maar ervaren geen klachten. De klachten bij een middenrif komen pas als de maag door de bredere opening in het middenrif omhoog komt waardoor een deel van de maag verplaatst naar de borstholte en naar boven uitpuilt.

Omdat nu de slokdarmkringspier tussen de slokdarm en de maag onder druk komt te staan werkt deze minder goed en kan de inhoud van de maag makkelijk terugstromen naar de slokdarm. Er ontstaat dan een vervelend branderig gevoel in de keel wat veroorzaakt wordt door brandend maagzuur, beter bekend als Reflux.

Momenteel wordt in Nederland een operatie voor reflux klachten niet snel aangeboden. Mensen die veel klachten behouden ondanks een hoge dosis medicatie komen uiteindelijk in aanmerking voor een operatie. Als zuurremmers worden gestopt en klachten komen direct terug dan biedt een operatie uitkomst om medicatiegebruik tegen te gaan. In deze gevallen blijkt veelal dat er sprake is van een onderliggende middenrifbreuk.

Operatie

In het verleden werden reflux operaties uitgevoerd via een grote snede in de buik. Tegenwoordig vind de ingreep plaats via een kijkoperatie. Blijkt na onderzoek dat de hele maag zich in de borstkas bevindt of er zit een zeer groot gat in het middenrif, dan kan geopereerd worden met behulp van de da Vinci operatierobot waardoor de specialist kan opereren volgens een speciale operatietechniek.

Da Vinci Robot

De medisch specialist bestuurd de De Da Vinci robot. Deze operatietechniek geeft de specialist meer nauwkeurigheid en bewegingsvrijheid. Middels een vergroot driedimensionaal beeld kan de operatie met ongekende precisie worden uitgevoerd bij complexere situaties. Het voordeel van de Da Vinci methode is dat de operatiewondjes heel klein zijn. Dit betekend dat genezing sneller plaatsvindt.

De Da Vinci robot wordt vooral ingezet in complexe te bereiken gebieden zoals het diepe bekken, de koepel van het middenrif en de borstholte.

Wilt u weten waar u geholpen kunt worden middels de Da Vinci methode, neem dan contact met ons op om voor uw situatie de mogelijkheden te bekijken.