Schouder operatie

Een schouder operatie kan uitkomst bieden bij schouderpijn die ontstaat door gescheurde pezen, slijmbeurs- of peesontstekingen. Maar ook arthrose, instabiliteit of een (sport)blessure kan vragen om een operatieve behandeling. De operatie heeft dan als doel de pijn weg te nemen en de beweeglijkheid, kracht, coördinatie en stabiliteit van de schouder te vergroten. In het algemeen wordt er pas gekozen voor een operatie aan de schouder als de inzet van alternatieve behandelingen zoals fysiotherapie, ontstekingsremmers en/of verdovende injecties, niet helpen.

Indien het schoudergewricht is aangepast door reuma kan het aangetaste gewricht worden schoongemaakt, vastgezet of worden vervangen. In het laatste geval wordt een kunstgewricht (prothese) geplaatst.

Voorbereidingen voor een schouderoperatie

Er zijn verschillende soorten operaties mogelijk, afhankelijk van de aard van de klachten. Soms blijkt een kijkoperatie nodig om te achterhalen wat de oorzaak van de klachten is. Mocht blijken dat een zogenaamde open operatie nodig is, dan duurt het herstel 4 tot 6 weken. Echter de totale revalidatie bedraagt tussen 3 en 6 maanden.

Zodra blijkt dat u een schouderoperatie moet ondergaan, is het raadzaam de mogelijkheden, risico’s en beperkingen van de operatie goed door te nemen voor dat u een keuze maakt.

Wilt u meer informatie over een schouderoperatie of een second opinion in Duitsland of elders, neemt u dan contact met ons op. Dan kijken wij samen met u naar de mogelijkheden.