Testen voor Toegang en de aangesloten testlocaties hebben vanaf vanaf 23 maart 2022 hun deuren gesloten.

Het kabinet heeft namelijk de coronamaatregelen verder versoepeld waardoor u vanaf nu geen testbewijs meer nodig heeft om toegang te krijgen tot een activiteit of evenement. Het betekent ook dat er een einde is gekomen aan de testverplichting voor binnen evenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers.

Gratis testen

Tussen maart 2021 en maart 2022 werden meer dan 9,4 miljoen testen gratis uitgevoerd voor ‘Testen voor Toegang’.  De inzet van testen varieerde sterk afhankelijk van het coronabeleid. Meer dan de helft van de gratis testen werd uiteindelijk afgenomen in het laatste kwartaal van 2021, toen mensen zonder vaccinatie- of herstelbewijs met een negatieve Coronatest een Coronatoegangsbewijs konden krijgen voor bezoek aan onder andere cafés, restaurants of sportgelegenheden. Omdat Nederland nu weer open is zonder toegangstesten komt er voorlopig een einde aan het programma waarmee gratis testen werden aangeboden door Stichting Open Nederland om het sociale leven weer te openen.

Testen voor toegang, Testlocaties gesloten

Vanaf heden kan men dus niet meer terecht bij Testen voor Toegang voor een testafspraak. Wel blijft Stichting Open Nederland (SON) stand by, zodat zij grootschalig testen weer snel kunnen opbouwen en inzetten als dat nodig is. SON zal ervoor zorgen dat software en kritische systemen behouden blijven. Om te zorgen dat Nederland goed voorbereid is op toekomstige pandemieën draagt de stichting haar opgedane kennis en taken over aan Dienst Testen van het ministerie van Volksgezondheid.

Waar kan ik me nu laten testen?

Wilt u zich toch graag laten testen, bijvoorbeeld omdat u klachten heeft of omdat u naar het buitenland gaat? Kijk dan voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid en op de site van wijsopreis.nl

Als u op reis gaat naar een land dat een coronabewijs vraagt dan heeft u een testbewijs nodig als u niet voldoet aan de eisen voor een vaccinatiebewijs of de eisen voor een herstelbewijs. Dit geldt voor bestemmingen zowel binnen als buiten Europa. In dit geval kunt u een afspraak maken bij een zelfgekozen testlocatie voor PCR-testen of antigeen(snel)testen. De kosten betaalt u zelf.

Als tip willen wij meegeven dat u tegen een gereduceerd tarief kunt testen bij de ANWB.

Testen voor toegang om Duitsland in te komen?

Als u naar Duitsland reist én als u op doorreis bent via Duitsland moet u een coronabewijs laten zien. Dit wordt ook gevraagd bij bijvoorbeeld een hotelovernachting in Duitsland. Het corona bewijs toont aan dat u volledig bent gevaccineerd, negatief bent getest (binnen 48 uur voor aankomst) of bent hersteld van het coronavirus.

Corona regels in ziekenhuis Duitsland

Voor een ziekenhuisbezoek worden door het ziekenhuis strengere regels gehanteerd.

Omdat niet alle ziekenhuizen de QR code kunnen uitlezen wordt in de app de vaccinatie data gecheckt. Daarnaast heeft u een negatieve corona test nodig (dit mag een GGD test zijn). In enkele ziekenhuizen (wij informeren u als dat voor uw (poli) afspraak van toepassing is) kunt u bij de ingang van het ziekenhuis de corona test laten afnemen welke wordt vergoed.

Helaas mag er geen begeleiding mee naar binnen, alleen indien noodzakelijk (b.v. rolstoel)Chirurgisch mondkapje - MedicoHelp

Verder dient u rekening te houden met de mondkapjes plicht –  moet FFP2 /N95 masker zijn. Lees in onze nieuwsblog van 18 februari 2022 wat het verschil is tussen de diverse soorten mondkapjes.

Testen voor bezoek aan Spanje

Spanje beschouwt corona als ‘gewone’ griep.

In Spanje loopt de coronapandemie op haar einde en het land gaat vandaag over tot de ‘gripalización’ ofwel ‘vergrieping’. Dat wil zeggen dat Covid-19 vanaf nu wordt beschouwd als een ‘gewone’ griep. Spanjaarden met lichte symptomen die niet tot een risicogroep behoren, hoeven zich vanaf nu niet meer te laten testen en moeten ook niet meer in quarantaine.

De epidemiologische situatie in het land ziet er nu dus een stuk beter uit dan dat deze was aan het begin van de pandemie. Zo is slechts 3,6 procent van de ziekenhuisbedden ingenomen door coronapatiënten. Bijna 85 procent van de bevolking is dubbel gevaccineerd, terwijl ongeveer 51 procent van de Spanjaarden een derde dosis heeft gekregen.

De enige maatregelen die nog gelden, is het dragen van een mondkapje in openbare binnenruimtes en op het openbaar vervoer. Op bepaalde plaatsen, zoals ziekenhuizen, kunnen wel nog strengere maatregelen van toepassing zijn.

Corona regels in ziekenhuis Spanje

Voor een bezoek aan het ziekenhuis hoeft u vooraf niet te testen. Er wordt wel een PCR corona test afgenomen door het ziekenhuis indien u als patiënt wordt opgenomen voor behandeling of operatie.

Indien u op bezoek gaat bij een patiënt dan is het op dit moment niet meer nodig om een vaccinatie bewijs te overleggen of om vooraf een corona test te doen. Als iemand ziek is of klachten heeft, mag deze persoon uiteraard niet op bezoek komen. Een patiënt kan gewoon bezoek ontvangen, 2x per dag en 1 persoon per keer (maximaal 2 personen per dag).

In het ziekenhuis geldt de mondkapjesplicht.

Testen voor bezoek aan Curaçao

Curaçao heeft momenteel een groen reisadvies, reizen naar deze bestemming is mogelijk. De testverplichting voorafgaand aan de reis of na aankomst op dag 3, is komen te vervallen. Wel dient u voor vertrek een digitale Passenger Locater Card (PLC) in te vullen. In de bronvermelding treft u de link naar de PLC. Er is enkel nog een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en in ziekenhuizen.

Verder is geen quarantaineplicht bij aankomst op Curaçao. Mits vrij van klachten zijn er ook geen standaard verplichte test of quarantainemaatregelen bij terugkomst in Nederland.

Corona regels in ziekenhuis Curaçao

Omdat ook hier de regels versoepeld zijn, gelden er verder geen beperkingen. Als u geen corona gerelateerde klachten heeft kunt u naar uw afspraak / of op bezoek in het ziekenhuis. Wel zijn er aangepaste bezoektijden en dient het mondkapje binnen het ziekenhuis gedragen te worden.

Mochten er regels veranderen dan zullen wij u ten alle tijden voor uw bezoek aan het ziekenhuis hierover informeren. Twijfelt u, dan kunt u uiteraard ook met ons contact opnemen.

Bronvermelding:

Curacao Passenger Locater Card

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-coronabewijs-en-coronatoegangsbewijs/negatief-testbewijs

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen

https://www.nu.nl/coronavirus/6190757/einde-van-testen-voor-toegang-in-jaar-tijd-94-miljoen-tests-afgenomen.html

https://www.stichtingopennederland.nl/dit-was-testen-voor-toegang-1000-locaties-en-meer-dan-9-miljoen-bezoekers/

https://www.anwb.nl/ledenvoordeel/coronatest

https://spoedtest.nl/pcr-test-duitsland/