Het hartcentrum in de Helios Klinikum Krefeld is het eerste atriale fibrillatiecentrum dat is gecertificeerd door de Duitse Vereniging voor Cardiologie. Het bevestigt zijn hoge therapienormen bij de behandeling van hartritmestoornissen en is momenteel een van de 11 landelijke centra die dit kwaliteitskenmerk onderscheidt.

Grootste centrum voor ablaties

Met ongeveer 400 ablaties voor atriumfibrilleren per jaar is de Helios Klinikum Krefeld het grootste centrum voor dergelijke ingrepen aan de Nederrijn. Met behulp van een katheter worden pathologische prikkelingshaarden die het hartritme verstoren door warmte of koude energie uitgewist en zo gericht voorkomen. “De exacte plaatsing van de energie vindt plaats door middel van bestuurbare hartkatheters, die door middel van röntgenstraling zichtbaar worden gemaakt”.

In het geval van complexe hartritmestoornissen zoals atriumfibrilleren, hebben zij driedimensionale weergavemethoden die een virtueel hart creëren waarin zij precies kunnen bewegen en werken. “Daarnaast zijn een hoge mate van specialisatie van alle uitvoerende artsen, jarenlange ervaring, een precieze indicatie en een gedreven team bepalend”, legt hoofdarts Priv-Doz uit. dr. Dong-In Shin.

Als wetenschappelijk gespecialiseerde vereniging, stelt de Duitse Vereniging voor Cardiologie zich ook op het standpunt dat de normen voor het uitvoeren van katheterablatie bij patiënten met atriumfibrilleren, voortdurend en kritisch moeten worden aangepast ten behoeve van een ​​goede behandelingskwaliteit met een hoog slagingspercentage en een laag percentage van complicaties op de lange termijn. Dit is vooral nodig omdat het aantal centra en cardiologen die deze ingreep uitvoeren snel toeneemt. Dienovereenkomstig onderzoekt het certificeringsproces primair de competentie, proces- en structurele kwaliteit, technische apparatuur en complicatiebeheer bij kathetergeleide behandeling (ablatie) van atriumfibrilleren.

Certificering voor kwaliteit en veiligheid

“De certificering van medische behandelvormen wordt in alle disciplines steeds belangrijker, vooral bij complexe en moeilijke ingrepen, om de hoogst mogelijke kwaliteit van zorg en veiligheid voor patiënten te garanderen. De focus ligt ook op de frequentie van implementatie, die rechtstreeks verband houdt met de kwaliteit van de behandeling en het aantal complicaties, zoals studies hebben aangetoond, “legt Priv.-Doz  dr. Shin uit.

Voor het atriale fibrillatiecentrum van Krefeld komt het zeer positieve rapport van de experts van de Duitse Vereniging voor Cardiologie tot een duidelijke conclusie: ‘Wij bevelen de certificering van de afdeling als AF-ablatiecentrum zonder voorbehoud aan.’

MedicoHelp feliciteert het Hartcentrum van Helios Ziekenhuis Krefeld met de behaalde certificering.

Bron: Helios Kliniek