Het HCB in Benidorm heeft een afdeling cardiologie waar een Nederlandse Cardioloog de leiding heeft. Patiënten uit Nederland begeleiden wij naar dit gerenommeerde ziekenhuis voor bijvoorbeeld ablatie (onder narcose) of andere cardiovasculaire behandelingen. Echter het is beter voorkomen dan genezen is het gezegde. Het HCB deelt graag deze 10 geboden met u om ervoor te zorgen dat u gezond blijft.

De 10 geboden voor een goede vasculaire gezondheid

Het hart is een van de belangrijkste organen in het lichaam. We hebben echter de neiging om de cardiovasculaire gezondheid over het hoofd te zien totdat het te laat is. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie behoren hartproblemen tot ’s werelds belangrijkste doodsoorzaken, met ischemische* hartziekten als de belangrijkste doodsoorzaak (* hartklachten die ontstaan doordat de bloedtoevoer naar de hartspier onvoldoende is).

Het goede nieuws is dat de problemen die in verband staan met het hart, kunnen worden vermeden door enkele gezonde routines en levensstijlgewoonten te implementeren. Als je enkele van de sleutels wilt weten om beter voor je hart te zorgen, lees dan hieronder de zogenaamde 10 geboden.

  1. Fysieke activiteit, de sleutel tot cardiovasculaire gezondheid

Een van de pijlers van de gezondheid van het hart is fysieke activiteit. Het hart moet, net als de spieren van het lichaam, oefenen om gezond te blijven. In die zin is het handhaven van een dagelijkse fysieke activiteitsroutine cruciaal om niet alleen voor het hart, maar voor het hele organisme te zorgen. Dit hoeft geen zeer hoge intensiteit en duur te hebben, omdat een half uur per dag voldoende is om het hart te trainen en de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.

  1. Het dieet, de tweede pijler van de gezondheid van het hart

Een andere belangrijke factor als het gaat om het handhaven van een goede cardiovasculaire gezondheid is voeding. Samen met een sedentaire levensstijl (lang stilzitten) is een slecht dieet een van de meest voorkomende oorzaken als het gaat om het ontwikkelen van hartaandoeningen. Onder de lijst van meest aanbevolen producten om de cardiovasculaire gezondheid te beschermen, vinden we vette vis, fruit, groenten, noten en volkorenproducten. Evenzo vermijdt de consumptie van transvetten, bijvoorbeeld aanwezig in industrieel gebak.

  1. Het is belangrijk dat u uw cardiovasculaire status controleert

Of het nu is omdat u van plan bent om een iets frequenter/zwaarder sportroutine in uw leven te implementeren of omdat u uw algehele gezondheid wilt controleren, controles met betrekking tot cardiovasculaire gezondheid zijn cruciaal. Ze zullen niet alleen de niveaus meten van waaruit ze beginnen, maar ze zullen ook in staat zijn om mogelijke problemen die zich in een vroeg stadium kunnen voordoen, op te sporen of uit te sluiten.

  1. Afschaffen van alcohol en tabak

Zowel roken als hoog alcoholgebruik worden geassocieerd met een verhoogd risico op hartaandoeningen, evenals geassocieerd met andere long- en leverproblemen. Met betrekking tot tabak zal het ideaal zijn om het volledig te stoppen. Met betrekking tot alcohol zal het ideaal zijn om zo min mogelijk hoeveelheid te consumeren, waarbij het maximaal wordt beperkt tot een glas wijn per dag.

  1. Stress, een van de grootste vijanden van de gezondheid van het hart

Een veel bestudeerd risico dat vaak wordt geassocieerd met hartaandoeningen is stress. Dit heeft de neiging om te normaliseren en in veel gevallen zijn we ons niet bewust van de effecten ervan totdat het te laat is. Om stressniveaus te verlagen, is het ideaal dat je niet afziet van je vrije momenten of dat je je toevlucht neemt tot technieken zoals mindfulness-meditatie.

  1. Aarzel niet om te overleggen en ervaringen te delen over cardiovasculaire gezondheid

Het lijkt misschien dat dit punt weinig relatie heeft met cardiovasculaire gezondheid, maar motivatie bij het implementeren van nieuwe gewoonten is de sleutel om deze ook te behouden. Dat is de reden waarom het raadplegen van twijfels of het delen van je eigen ervaring je niet alleen zal helpen, maar het zal ook in staat zijn om anderen te motiveren om de gezondheid van hun hart te verbeteren.

  1. Controleer uw bloeddruk regelmatig

Spanning is een van de parameters die het meest verband houden met cardiovasculaire gezondheid, dus regelmatige controles zijn belangrijk, vooral als u al hartproblemen heeft gehad, diabetisch bent of nierproblemen heeft, omdat er een directe relatie is tussen deze problemen en de gezondheid van het hart. Over het algemeen volstaat een jaarlijkse controle bij gezonde volwassenen. En vergeet niet dat je bloeddruk normaal is als deze lager is dan 120/80 mm Hg.

  1. Houd uw cholesterol- en glucosespiegel stabiel

Cholesterol en glucose zijn andere waarden die u op afstand moet houden om hartproblemen te voorkomen. Als u goede eetgewoonten heeft en een sedentaire levensstijl vermijdt door fysieke activiteit, is het zeer waarschijnlijk dat deze geen probleem vormen.

  1. Het buik  vet, een goede indicator voor cardiovasculaire gezondheid

Buik vet of visceraal vet verhoogt het risico op diabetes type 2, cholesterol en hypertensie, naast het verhogen van triglyceriden, wat het risico op het ontwikkelen van cardiale ziektebeelden kan verhogen. Om het te bestrijden of te vermijden, zijn sport en voedsel de sleutel, met de ideale maatregelen 88 cm bij vrouwen en 102 bij mannen.

  1. Monitor uw familiegeschiedenis en genetische aanleg

Ten slotte mag niet over het hoofd worden gezien dat genetica een risicofactor is die aanwezig is bij meerdere hartaandoeningen. Als je naaste familieleden hebt die te maken hebben (gehad) met cardiale ziektebeelden, is het controleren van de toestand van je hart door middel van een controle de sleutel, vooral vanaf de leeftijd van 40 jaar. Zowel om deze factoren te controleren als om punctuele controles uit te voeren, is het ideaal dat je naar centra gaat die referentie-eenheden hebben.

In HCB-ziekenhuizen hebben we het Cardiovasculair Instituut van Alicante, gevormd door een multidisciplinair team dat kan zorgen voor alle aspecten met betrekking tot cardiovasculaire gezondheid. Verblijft u in Spanje, heeft u vragen of wilt u de gezondheidstoestand van uw hart controleren, dan kunt u via ons terecht voor een afspraak in het HCB.

Bronvermelding: HCB Blog