De Nederlandse overheid raadt buitenlandse vakanties tot eind maart af. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft de kleurcode oranje voor heel Duitsland. Dit houdt in dat alleen noodzakelijk reizen is toegestaan. Maar voor een bezoek aan het ziekenhuis net over de grens van Nederland, gelden andere regels.

Hieronder staan de huidige regels op een rij:

  • Lockdown: Tot en met 7 maart geldt in Duitsland een harde lockdown, vergelijkbaar met die in Nederland.
  • Sinds 2 november zijn alle toeristische activiteiten in heel Duitsland verboden. Alleen zakenreizen zijn toegestaan.
  • Wil je langer dan 24 uur in Duitsland verblijven, dan moet je je reis vooraf aanmelden via https://www.einreiseanmeldung.de/#/
  • Quarantaine: Bovendien dienen reizigers uit Nederland (en andere risicolanden) bij binnenkomst in Duitsland een negatieve coronatest te tonen. Deze mag niet ouder zijn dan 48 uur en moet voorzien zijn van een doktersattest in het Engels of Duits. Ook moeten zij in quarantaine. Als men op de 5e dag een negatieve coronatest kan tonen vervalt de quarantaine.

Voor een test ter plaatse kunt u kijken op de website van het Duitse gesundheidsambt.

Grensbezoek

In de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen zijn grensbewoners en andere bezoekers uit Nederland toegestaan. Er gelden bepaalde voorwaarden. Een kort bezoek voor bijvoorbeeld boodschappen of tanken is toegestaan. Dit geld ook voor uw bezoek aan de ziekenhuizen in deze streek.

De ‘kleine grensverkeer regeling’ houdt in dat personen die korter dan 24 uur in de deelstaat Noordrijn-Westfalen of Nedersaksen blijven, uitgezonderd zijn van de test-en quarantaineverplichting. Deze personen hoeven geen negatieve coronatest te overleggen bij het inreizen en er is geen meldplicht. Deze meldplicht is er wel voor grenspendelaars die dagelijks de grens over gaan. Zij moeten zich één keer melden bij het plaatselijke Gesundheidsamt.

Bronvermelding: ANWB