Longtumoren  kunnen nu ook poliklinisch behandeld worden in geselecteerde klinieken. Als een van de eerste centra in Duitsland heeft het longkankercentrum van het Helios Klinikum Krefeld een goedkeuring gekregen voor ambulante speciale medische zorg (ASV) van de staat NRW. Dat is goed nieuws voor longkankerpatiënten.

“De geneeskunde is op elk afzonderlijk gebied zeer gedifferentieerd geworden. Vooral in het geval van bijzonder complexe klinische beelden, zoals longkanker, is het zinvol om patiënten te laten verzorgen door het klinische team van artsen die hen buiten de intramurale zorg behandelen,” legt Benoit Krämer, coördinator en ervaren senior arts van het Longkankercentrum, uit.

Het doel van de wetgever is om de poliklinische en intramurale gebieden zodanig te verbinden dat patiënten te allen tijde profiteren van de specialistische kennis van de deskundigen. Hiervoor moet aan strenge eisen worden voldaan, zoals de oprichting van een kernteam. Dit bestaat uit longspecialisten, radiotherapeuten, oncologen en longchirurgen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van tumoren in de borstkas.

Het Lung Cancer Center, gecertificeerd door de Duitse Kankervereniging (DKG), bundelt alle gespecialiseerde afdelingen en de medische infrastructuur die nodig is voor individuele, kwaliteit zekere zorg op het hoogste niveau. Het medisch team begeleidt jaarlijks ongeveer 250 patiënten.

Door de poliklinische machtiging is het nu mogelijk om patiënten met longtumoren met al deze middelen interdisciplinair te blijven behandelen. Hier ontvangt de patiënt het volledige spectrum van medicamenteuze tumortherapieën – d.w.z. chemotherapie, immunotherapie, gerichte therapieën – maar ook alle diagnostische maatregelen, zoals radiologie en weefselanalyse, evenals alle noodzakelijke recepten. Kortom, dit betekend dat patiënten nu op één locatie geholpen kunnen worden.

Naast het hoge niveau van professionele expertise, speelt persoonlijke aandacht voor veel patiënten een belangrijke rol. “Met de nieuwe ambulante nazorg behouden de getroffenen gedurende de gehele duur van de therapie een vast aanspreekpunt. Ze zijn bekend met het team en de locaties, wat veiligheid en vertrouwen creëert”, benadrukt Benoit Krämer, die de ASV-eenheid coördineert. En dat is een essentiële bouwsteen voor de best mogelijke kwaliteit van leven bij complexe tumorziekten van de longen en borsten.

MedicoHelp feliciteert het ASV Team met deze behaalde erkenning.

Bronvermelding; Helios Klinikum Krefeld