Lumbale kanaalstenose op korte termijn laten behandelen in Duitsland?

Patiënten die in Nederland wonen kunnen met kanaalstenose voor behandeling op korte termijn ook terecht in Duitsland. U kunt er eveneens voor kiezen om via ons een afspraak te maken voor een second opinion. Zo kunt u zich door de specialist laten informeren over de behandelmethoden en operatie technieken die voor uw situatie van toepassing zijn. uiteindelijk beslist u zelf of u kiest voor behandeling in Duitsland of in Nederland.

Lumbale kanaalstenose; de klachten

Bij lumbale kanaalstenose is er een vernauwing (stenose) van het lendenwervelkanaal. Het is een aandoening die vooral bij ouderen voorkomt en vaak uit de aandoening zich in klachten van lage rugpijn, die uitstraalt in één of beide benen. Typisch voor klachten van de vernauwing is dat ze optreden na enige tijd staan of lopen (rechtopstaande houding) en de klachten nemen in ernst toe naarmate men langer staat of loopt: de rug en beenpijn wordt erger, de benen voelen “doof” aan en zijn moeilijk te sturen. De klachten nemen af bij zitten en vooroverbuigen. Over het algemeen heeft men geen klachten bij fietsen, ook niet ’s nachts.

 

“Onvoorstelbaar, de pijn was direct na de operatie helemaal verdwenen.”

Lumbale kanaalstenose of artrose?

Bij het ouder worden treedt slijtage, ook wel artrose genoemd, van de wervelkolom. Dit is een normaal verouderingsverschijnsel dat bij iedereen voorkomt, al is de mate waarin dit optreedt verschillend van persoon tot persoon. Tijdens het optreden van artrose reageert het lichaam met een woekering van het wervelbot, het wordt veel dikker, waardoor het wervelkanaal nauwer wordt. Ook verdikken de elastische banden (ligamenten), waardoor er nog minder ruimte voor de zenuwwortels, die vanuit het wervelkanaal naar de benen lopen, overblijft.

 

Tijdens het lopen en staan is de wervelkanaal het smalst en treedt bij patiënten met kanaalstenose beknelling van de zenuwwortels en ontstaan bovengenoemde klachten. Bij vooroverbuigen en zitten wordt het wervelkanaalwijder en krijgen de zenuwwortels meer ruimte en nemen de klachten af.

De diagnose wordt meestal gesteld op basis van het klachtenpatroon, neurologisch onderzoek en beeldmateriaal, zoals een MRI of CT-scan.

 

Operatieve decompressie van lumbale kanaalstenose

Een operatieve decompressie kunnen klachten van lumbale kanaalstenose wegnemen. Het doel van deze operatie is het afnemen van de druk op de zenuwen in de wervelkolom door middel van het verwijderen van bot, de verdikte elastische banden en overtollig ander weefsel. Hierdoor komen de zenuwen weer vrij te liggen en nemen de uitstralende klachten in het been of benen af. Het overgrote deel van de patiënten is tevreden met het resultaat van een dergelijke operatie.

 

Bent u op zoek naar een kliniek en medisch specialist in Duitsland waar ruime ervaring met kanaalstenose en andere rugklachten voorhanden is? Neem dan contact met ons op; wij zorgen ervoor dat uw dossier bij de juiste kliniek en specialist terechtkomt, zodat u optimaal en snel (zonder wachttijden!) geholpen wordt.