Hernia

Een hernia, ook wel hernia nuclei pulposi of HNP genoemd, is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan ervoor zorgen dat een zenuw bekneld raakt, waardoor (ernstige) pijn kan ontstaan, eventueel met uitval van de zenuw resulterend in een “doof” gevoel en/of krachtsvermindering in de arm (nekhernia) of het been (rughernia).

Tussen twee wervels bevindt zich een tussenwervelschijf, welke bestaat uit een elastische kern (zachte gel) die omgeven wordt door een vezelige ring. Deze kern kan uitpuilen en tegen een zenuwbaan drukken en deze prikkelen of irriteren.

De meeste hernia’s komen voor tussen de 3e, 4e en 5e lendenwervel of tussen de 5e lendenwervel en het heiligbeen.
Een nekhernia komt veel minder voor, namelijk in ongeveer 10 – 15% van het aantal hernia’s. Dit komt waarschijnlijk doordat de nekwervels veel minder belast worden dan de lage rugwervels.

Welke klachten geven een vermoeden voor een rughernia

– De meest kenmerkende klacht is wortelprikkeling van een of meerdere zenuwen: de pijn straalt uit in de bil of been. De pijn kan gevoeld worden tot in het onderbeen en soms tot in de voet. Vaak is de pijn scherp van aard.

– Bepaalde houdingen of bewegingen maken de pijn erger, bijvoorbeeld staan. Liggen zorgt vaak voor vermindering van de pijn

– Soms geeft hoesten, niezen of persen meer pijn

– Vaak is er krachtsverlies en/of doof gevoel in het been en pijn in de onderrug

– De pijn wordt vaak erger als bij het liggen op de rug het been gestrekt wordt opgetild (proef van Lasègue)

Tijdens een herniaoperatie wordt de hernia (de uitstulpende kern die tegen de zenuw drukt) verwijderd en wordt de zenuw vrij gelegd.

Voor neurochirurgen behoren herniaoperaties tot de meest frequent uitgevoerde ingrepen.

Bent u op zoek naar een kliniek en medisch specialist waar ruime ervaring met hernia en andere rugklachten voorhanden is? Neem dan contact met ons op; wij zorgen ervoor dat uw dossier bij de juiste kliniek en specialist terechtkomt, zodat u optimaal en snel (zonder wachttijden!) geholpen wordt.

Voor onze dienstverlening worden wij ondersteund door het ziekenhuis, waardoor onze dienstverlening gratis is voor de patiënt.

>Een neurochirurg waar MedicoHelp mee samenwerkt, vertelt in dit filmpje iets over de hernia operatie.

Werkwijze

Om u goed te begeleiden tijdens het complete medische traject in het buitenland heeft MedicoHelp een overzichtelijke  stappenplan ontwikkeld. Deze werkwijze zorgt ervoor dat u optimaal geholpen wordt in het buitenland.

WERKWIJZECONTACT