Nadat ik tegelijkertijd draaiend en bukkend staal heb opgeborgen ontstonden mijn rugpijnklachten. Eerst dacht ik aan spierpijn, maar de klachten gingen niet over. Ze werden in de loop van de tijd juist erger met pijn in linker bil, been en voet. Hiervoor ben ik uiteindelijk bij de fysio geweest. De behandeling daar had niet het gewenste effect en ik stapte op aanraden van anderen over naar een osteopaat. Tegelijkertijd ben ik met mijn pijnklachten naar de huisarts geweest. Deze gaf als eerste aan te denken aan een hernia, omdat ik inmiddels uitval van de achillespeesreflex had. Hij verwees me door om een scan te laten maken in het ziekenhuis. Deze scan liet een grote L5-S1 hernia zien.

Liever geen operatie

Maar eigenlijk wilde ik liever niet geopereerd worden. Daarom heb ik eerst nog cesartherapie gedaan. Deze therapie gaf me de meeste verlichting omdat ik leerde de juiste houding aan te nemen. Desondanks verergerden de klachten.
Na meer dan een half jaar (fysiotherapie, osteopathie en cesartherapie) heb ik besloten een operatie te laten doen in Krefeld, Duitsland. Mede heb ik hiertoe besloten omdat door navraag bij Nederlandse klinieken we er al snel achter kwamen dat de wachttijd voor een hernia-operatie zeker drie maanden is. Omdat ik inmiddels niet meer kon werken en eigenlijk de hele dag met pijn op bed lag was dat geen fijn vooruitzicht. Op aanraden van de Helioskliniek in Krefeld hebben we contact gezocht met MedicoHelp. Zij hebben voor ons de afspraken geregeld en het contact onderhouden in het geval dat we vragen hadden.
Voor Nederlandse patiënten is er in de Helioskliniek in Krefeld Nederlands sprekende begeleiding. Ook de chirurg, dokter Hageman, is een Nederlander. Wat we fijn vonden is dat de lijnen kort zijn en alles snel geregeld werd.

Hulp van MedicoHelp

MedicoHelp heeft vooral kunnen ondersteunen door afspraken te regelen en contact te onderhouden. Heel fijn. Ook toen later per ongeluk een fout in de factuur was gemaakt, werd door MedicoHelp de volgende werkdag een goed exemplaar geregeld. Ze vragen na een paar weken zelfs hoe het met je gaat. Zoiets zijn wij niet gewend in de ziekenhuis wereld.

Andre Hannewijk
Veenendaal