Tinnitus – oorsuizen

Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, is een vorm van gehoorschade waarbij mensen een geluid waarnemen zonder dat hieraan een geluidsprikkel van buitenaf aan te wijzen is. Oftewel er wordt geluid gehoord, zonder dat dit er is. Deze geluiden variëren van “piep in het oor” tot sissen, brommen, fluiten of ruizen in één of beide oren. Tinnitus kan continu of pulserend zijn en soms verandert de luidheid door de dag. 

Oorzaken van tinnitus

Er zijn diverse oorzaken van tinnitus. Het kan optreden bij aandoeningen van het uitwendige oor en trommelholte, maar is meestal het gevolg van irritatie van het middenoor, bijvoorbeeld door akoestisch trauma (zeer harde geluiden), bepaalde infectieziekten, grote emotionele spanningen (stress), gebits- of kaakproblemen, nek- of schouderklachten etc. De trilharen in het binnenoor raken beschadigd, waardoor ze geen informatie meer doorgeven (slechter horen) of ze geven de verkeerde informatie door, zoals een piep, ruis of brom.

De meest genoemde oorzaak van tinnitus is blootstelling aan hard (langdurig) geluid. Geluiden van boven de 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluid zoals op popfestivals en discotheken kunnen soms boven de 100 dB uitstijgen en kan na 10 minuten al gehoorschade of oorsuizen veroorzaken.

Voorkomen van tinnitus

De belangrijkste maatregel voor het voorkomen van tinnitus is preventie: blijf op passende afstand van hard (en langdurig) geluid; gebruik gehoorbescherming, zoals oordopjes en koptelefoon, zodat het oor wordt beschermt en zorg ervoor dat je niet te lang aan hard geluid wordt blootgesteld.

Behandeling van tinnitus

Er is op dit moment nog geen eenduidige behandeling van tinnitus. Dit komt omdat er diverse vormen en oorzaken van tinnitus zijn. Het spectrum van behandelmogelijkheden zijn van medisch, audiologisch of psychologisch van aard.

Infuustherapie

Een mogelijke behandeling van tinnitus is middels infuustherapie. Deze therapie wordt niet gegeven in Nederland omdat niet wetenschappelijk bewezen is dat de therapie werkt. Echter er zijn tinnitus patiënten die door het ondergaan van deze behandeling minder klachten ervaren. Het resultaat is mede afhankelijk van de mate van gehoorschade en de periode dat de klachten reeds aanwezig zijn.

Review van een door Medicohelp begeleide patiënt

Wilt u meer weten over deze behandeling, neem dan contact met ons op. Wij werken samen met klinieken net over de grens in Duitsland, waar ruime ervaring met tinnitus voorhanden is.

Meer informatie over

Tinnitus behandeling in Duitsland