Hernia operatie Duitsland

Een hernia operatie in Nederland of in Duitsland, het is beiden mogelijk. Patiënten die in Nederland wonen en te maken hebben met rugklachten die ontstaan door een uitstulping van de tussenwervelschijf (ook wel hernia nuclei pulposi of HNP genoemd) kunnen ook op korte termijn terecht voor een hernia operatie in Duitsland waar goede ziekenhuizen en klinieken aanwezig zijn.

Door de uitstulping van de tussenwervelschijf kan een zenuw bekneld raken, waardoor (ernstige) pijn kan ontstaan, eventueel met uitval van de zenuw resulterend in een “doof” gevoel en/of krachtsvermindering in de arm (nekhernia) of het been (rughernia).

Tussen twee wervels bevindt zich een tussenwervelschijf, welke bestaat uit een elastische kern (zachte gel) die omgeven wordt door een vezelige ring. Deze kern kan uitpuilen en tegen een zenuwbaan drukken en deze prikkelen of irriteren.

De meeste hernia’s komen voor tussen de 3e, 4e en 5e lendenwervel of tussen de 5e lendenwervel en het heiligbeen.
Een nekhernia komt veel minder voor, namelijk in ongeveer 10 – 15% van het aantal hernia’s. Dit komt waarschijnlijk doordat de nekwervels veel minder belast worden dan de lage rugwervels.

Welke klachten geven een vermoeden voor een rughernia?

  • De meest kenmerkende klacht is wortelprikkeling van een of meerdere zenuwen: de pijn straalt uit in de bil of been. De pijn kan gevoeld worden tot in het onderbeen en soms tot in de voet. Vaak is de pijn scherp van aard.
  • Bepaalde houdingen of bewegingen maken de pijn erger, bijvoorbeeld staan. Liggen zorgt vaak voor vermindering van de pijn
  • Soms geeft hoesten, niezen of persen meer pijn
  • Vaak is er krachtsverlies en/of doof gevoel in het been en pijn in de onderrug
  • De pijn wordt vaak erger als bij het liggen op de rug het been gestrekt wordt opgetild (proef van Lasègue)

 

 

Tijdens een herniaoperatie wordt de hernia (de uitstulpende kern die tegen de zenuw drukt) verwijderd en wordt de zenuw vrij gelegd.

Voor neurochirurgen behoren herniaoperaties tot de meest frequent uitgevoerde ingrepen.

Is een hernia operatie de juiste oplossing,

Ja of nee?

Indien u twijfelt of een hernia operatie voor u de juiste ingreep is, dan kunt u altijd via ons een second opinion laten aanvragen. U bepaalt dan zelf of u wel of niet geopereerd wilt worden.

​Bent u op zoek naar een kliniek en medisch specialist waar ruime ervaring met hernia en andere rugklachten voorhanden is? Neem dan contact met ons op; wij zorgen ervoor dat uw dossier bij de juiste kliniek en specialist terechtkomt, zodat u optimaal en snel (zonder wachttijden!) geholpen wordt.

Een door MedicoHelp geholpen patiënte deelt haar ervaring

>Een neurochirurg waar MedicoHelp mee samenwerkt, vertelt in dit filmpje iets over de hernia operatie.