Knie prothese

Komt u in aanmerking voor een Primaire knie arthroplastie (knieprothese)?

De knie werkt als een scharnier en vormt de verbinding tussen het bovenbeen (dijbeen) en het onderbeen (scheenbeen). Bij artrose van het kniegewricht verdwijnt er kraakbeen, waardoor het kniegewricht niet meer soepel beweegt. De botten schuren over elkaar wat veel pijn veroorzaakt. De knie kan ook gaan ontsteken; het wordt dan rood en raakt gezwollen. Vaak treedt er ook stijfheid op.

Slijtage in het kniegewricht is meestal niet meteen te voelen. De slijtage verloopt doorgaans zonder dat men het merkt, waarbij het kraakbeen jarenlang stilletjes minder wordt. Als de ‘reserves’ eenmaal opgebruikt zijn, is er vaak slechts iets kleins voor nodig om acute pijn te veroorzaken.

Hoe ziet een behandeling van knieproblemen eruit?

In eerste instantie worden ze met gewricht sparende therapieën behandeld (zoals inzet ontstekingsremmende middelen en bewegingsoefeningen, eventueel tezamen met de fysiotherapeut). Het is bij de behandeling van knieartrose erg belangrijk om lichamelijk actief te worden of te blijven. Ook een goed lichaamsgewicht is voor kniegewrichten van cruciaal belang.

Als bovengenoemde methoden niet blijken te helpen, neemt pijn vaak de overhand. In veel gevallen wordt dan overwogen om een kunstgewricht (prothese) te implanteren.

Knieoperatie en revalidatie

Na een knieoperatie kan eventueel aansluitend revalidatie plaatsvinden. Een aantal zorgverzekeraars hebben contracten afgesloten, waardoor het mogelijk is om na het ziekenhuisverblijf gedurende 2 weken te verblijven in een revalidatiekliniek. Hier vind intensieve begeleiding plaats om zodoende snel te herstellen.

Wilt u meer weten waar u terecht kunt voor uw knieprothese met eventueel aansluitende revalidatie, neem dan contact met ons op, dan bespreken wij uw persoonlijke situatie en bekijken de mogelijkheden.

Prothesen, verankering en operatietechniek

Er zijn verschillende soorten prothesen, waarbij de gehele knie (totale knieprothese) of een deel van het gewricht wordt vervangen (halve of hemi-knieprothese). Verankering van de kunstknie kan gemenceteerd of cementloos worden uitgevoerd.

De keuze van de operatietechniek is afhankelijk van diverse factoren, zoals de kwaliteit van het bot, leeftijd van de patiënt, ernst van de slijtage, gewicht, anatomie enz.

De meeste mensen hebben een volledige knieprothese nodig. Deze vervangt het kraakbeen van zowel het scheen- als dijbeen. Indien alleen de binnen- of buitenzijde van de knie vervangen moet worden, dan wordt meestal gebruik gemaakt van de halve knieprothese.

De kunstknie kan cementloos of gecementeerd worden verankerd. Eventueel is het ook mogelijk om de procedure te combineren, waarbij een deel ongecementeerd (in de regel het bovenbeen) en een ander deel gecementeerd (het scheenbeen) wordt geplaatst. Dit wordt ook wel hybride totale prothese genoemd

Meer weten?

Download onze speciaal op heup en knie gerichte leaflet hier.

Meer informatie over

Knieoperatie in Duitsland

Knieoperatie in Spanje