Rugpijn

Rugpijn is een verzamelnaam van diverse klachten aan de rug (of nek) en is een van de meest voorkomende aandoeningen. Een schatting geeft aan dat vier op de vijf mensen wel eens klachten aan zijn rug of nek heeft (doorgemaakt). De pijn kan heel lokaal zijn , maar kan ook uitstralen naar de armen of benen. Ook kunnen de klachten acuut of chronisch zijn en geclassificeerd worden naar aspecifieke rugpijn (zonder duidelijke oorzaak) of specifiek rugpijn (als gevolg van specifieke oorzaken).

De diagnose wordt meestal gesteld op basis van het klachtenpatroon, neurologisch onderzoek en beeldmateriaal, zoals röntgen, MRI of CT-scan.

Aspecifieke lage rugpijn

Dit is de meest bekende vorm en een verzamelnaam van klachten waarbij de exacte oorzaak onduidelijk is. Een van de meeste bekende aandoeningen is spit of ook wel acute lumbago genoemd.

Specifieke lage rugpijn

Klachten waarbij de oorzaak duidelijk vaststaat worden aangegeven met specifieke lage rugpijn, zoals bijvoorbeeld bij infecties, tumoren, hernia of kanaalstenose. Dit zijn aandoeningen waaraan meestal iets gedaan kan worden.

Chronische rugpijn

Wanneer de pijn langere tijd blijft bestaan, meestal wordt gesproken over een periode van 3 maanden, dan is er sprake van chronische pijn

Rugpijn kan worden onderverdeeld in 3 fasen:

  • Acute klachten: periode tot 6 weken
  • Subacute klachten: periode van 6 weken tot 3 maanden
  • Chronische klachten: periode na 3 maanden

Meer informatie

Bent u op zoek naar een kliniek en/of medisch specialist met ruime ervaring bij rugklachten?  Neem dan contact met ons op; wij bespreken dan uw zorgvraag en kijken welk ziekenhuis/specialist het beste bij uw vraag past, zodat u optimaal en snel (zonder wachttijden!) geholpen kunt worden.

Meer informatie over

Behandeling Hernia

Behandeling Lumbale kanaalstenose