Lees hier het verhaal van de heer Drent die voor prostaat klachten een Holep behandeling onderging in Duitsland.

Urine-retentie

Al gedurende enkele jaren heb ik last van moeizaam plassen met nu en dan retentie (bij urine-retentie hoopt urine zich op in de blaas, doordat je niet kunt plassen). Medicatie (Tamsulosine/Dutasteride) bood een tijdlang oplossing, maar sinds afgelopen voorjaar heb ik een aantal malen retentie gehad. Ik werd doorverwezen naar het ziekenhuis.

Urologie Martini Ziekenhuis

In het Martini leerde ik zelf katheterisatie uit te voeren, en volgde een traject van Cystoscopie, MRI en uiteindelijk Biopsie. Hierbij is geen kwaadaardigheid vastgesteld en kreeg ik het advies een Holep operatie uit te laten voeren. Ik ben daarop doorverwezen naar T Jongerschans Heerenveen omdat deze operatie helaas in het Martini nog niet mogelijk is. Zelf katheteriseren ging steeds slechter en uiteindelijk heb ik een (huid) bacterie infectie opgelopen. Het (kunnen) plassen hield me nu dag en nacht bezig. WC bezoek was een missie geworden, ik durfde de deur eigenlijk niet meer uit.

Te lange Wachttijd

Uit contact met de afdeling Urologie van Tjongerschans bleek dat er een lange wachttijd voor de Holep bestond (minimaal 5 maanden). Ook ging de wachttijd pas in op het moment dat de uroloog zelf zijn/haar conclusie had getrokken. Echter door de voor mij te lange wachttijd en ik niet het risico wil lopen op nier schade en blaasproblematiek, ben ik gaan kijken naar andere mogelijkheden.
Ik heb daarop alle instanties binnen Nederland gebeld die deze operatie uitvoeren. De wachttijd liep uiteen van 6 tot 12 maanden. Via Menzis heb ik bemiddeling geprobeerd, maar zij kijken naar de openbare website van wachtlijsten. Deze lijst is helaas niet realistisch heb ik ervaren. Menzis gaf aan verder niets voor mij te kunnen betekenen.

Holep operatie in Duitsland

Daarop heb ik pogingen ondernomen om in het buitenland geopereerd te worden. Uiteindelijk ben ik beland bij Medicohelp (bemiddelingsbureau) die een afspraak heeft geregeld met de Helios kliniek in Krefeld.
Holep is daar een standaard operatie die ze 500 keer per jaar uitvoeren. Een aantal ziektekostenverzekeraars heeft ook een contract met Helios (helaas Menzis niet). Ik heb desondanks het risico genomen. Ik ben de afdeling Urologie van het Martini en mijn huisarts uitermate dankbaar dat zij zo goed hebben meegewerkt. Ik heb alle benodigde zaken zoals de MRI, lab uitslagen , anamnese, verwijsbrief in no time ontvangen en door kunnen sturen naar MedicoHelp die alles verder heeft overgenomen. Ik heb een offerte ontvangen en aangezien mijn nood hoog was heb ik die aanvaard.
Ik heb mij naar het moment letterlijk toe geworsteld. Het plassen was echt een groot probleem geworden, en ik was grotendeels afhankelijk van het zelf katheteriseren. Eind december werd ik opgenomen voor de ingreep. Er werd bloed en urine onderzoek gedaan gevolgd door een gesprek met de uroloog en anesthesist. De operatie heeft langer geduurd dan normaal maar is zonder complicaties uitgevoerd. Na het verwijderen van de katheter ging het plassen als vanzelf. Ontslag was een dag later dan gepland om de wond meer rust te geven. Dat vond ik zelf eigenlijk ook een veiliger gevoel. Voor de terugreis hebben we het advies gevolgd, maximaal een uur rijden, daarna een kwartier wandelen. maximaal een uur rijden, daarna een kwartier wandelen. Dat ging heel goed.

Niet alles vergoed

Menzis heeft het S2 formulier geweigerd. Volgens de verzekeraar had ik prima in Nederland binnen een redelijke termijn behandeld kunnen worden. Het eerste klopt, het tweede is maar hoe je er naar kijkt. Het betekent dat ik niet alles vergoed krijg, een risico dat ik bewust genomen heb. Voor mijzelf staat vast dat ik een half jaar of langer wachten niet getrokken zou hebben. Ik beschouw mijzelf gelukkig dat ik mij dit kon permitteren, dat zal niet voor iedereen gelden.

Conclusie

Ik ben zeer tevreden ben met de situatie nu. Het plassen gaat moeiteloos, bloedverlies mag geen naam hebben. De bijwerkingen zijn zoals beschreven en dus niet onverwacht. Medicohelp is echt een grote hulp geweest bij het ontzorgen van het proces, zij hebben alles met Helios geregeld, en ook het contact met Menzis verzorgd. Ik kan hun als partij alleen maar aanbevelen. De totale De totale procedure van contact tot en met de operatie was 6 weken. Super!!

Voordelen:
• De procedure is kort. Zonder feestdagen kan een operatie al in 3 weken na anamnese worden uitgevoerd.
• Medicohelp speelt een prima bemiddelende en ontzorgende rol.
• Het ziekenhuis in Duitsland is een zeer ervaren partij met 500 Holep operaties per jaar (1200 wanneer andere locaties worden meegenomen).

Nadelen:
• Het is in Duitsland, voor ons 2–3 uur rijden. Een extra zacht zit kussen in de auto is daardoor aanbevolen.
• Er zit een financiële component aan. Niet elke verzekeraar vergoed (alles). Denk ook aan verblijfskosten van de partner (alhoewel er diverse betaalbare accommodaties vlakbij het ziekenhuis te vinden zijn)
• De voertaal is Duits. Voor mij geen probleem. Bij het 1ste consult was overigens een tolk aanwezig voor patiënten die geen Duits spreken.
• In Nederland is het gebruikelijk dat je uitvoerig documentatie krijgt en bij het onderzoek evt. vragen kunt stellen. In Duitsland werkt dat anders. Je krijgt informatie als je vraagt en een korte uitleg van wat je wel en niet mag doen na de ingreep. Er is uiteraard veel op internet te vinden.

  • Retentie betekent vasthouden. Bij urine-retentie hoopt urine zich op in de blaas, doordat je niet kunt plassen. Retentie kan acuut optreden maar ook een chronisch probleem zijn. Bij acute retentie leegt de blaas zich niet helemaal, ondanks grote aandrang om te plassen. Er treedt dan een plotselinge, pijnlijke ophoping van urine op. De acute vorm is een medische noodsituatie. Die treedt op als iets de plasbuis of de uitgang van de blaas blokkeert.

Wilt u meer informatie over de HoLEP therapie, bezoekt u dan onze informatiepagina.

 

dhr. Drent uit Groningen