Wat is MS?

Multiple Sclerose (MS) is een chronische auto-immuunziekte, dat ontstaat door een stoornis in het afweersysteem van het lichaam, waardoor het centrale zenuwstelsel beschadigd raakt.

Het Centraal zenuwstelsel (CZS) bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen. Dit zenuwstelsel bestaat uit een netwerk van zenuwen en miljarden zenuwcellen, ook wel neuronen genoemd.

Iedere zenuwcel wordt omgeven door een eiwit (myeline). Deze myeline beschermt de zenuwcel en speelt een belangrijke rol bij de impulsgeleiding. Bij MS ontstaan op meerdere plaatsen ontstekingen in het centraal zenuwstelsel, waardoor verhardingen (plaques) ontstaan. Het gevolg is dat het centraal zenuwstelsel niet goed meer functioneert en kan uiteenlopende klachten en symptomen in het lichaam veroorzaken.

MS is dus geen spierziekte, maar een auto-immuunziekte: het immuunsysteem valt het eigen lichaam aan.

Klachten

De patiënt die gediagnosticeerd is met MS heeft met name klachten van vermoeidheid en krachtsvermindering, vooral in de benen. Daarnaast komen ook veel problemen voor met het gevoel (tintelingen, branderig of doof gevoel), gezichtsvermogen, het denken, verminderde controle over de blaas en (kleine) motoriek.

Het verloop van MS

De ziekte is erg onvoorspelbaar. Het verloop van MS is bij iedereen anders. Er zijn periodes dat de klachten heviger zijn dan op andere momenten. De ergere perioden worden ook wel “relaps” of “schub” genoemd en zijn een herhaling van eerdere symptomen of een nieuwe aanval.

MS heeft een progressief karakter, dit betekent dat de symptomen in de loop der jaren verergeren.

Behandeling

Omdat de ziekte bij iedereen anders verloopt, vraagt de aanpak om een brede behandeling.

Medicatie kan de ziekte niet genezen, maar kunnen wel helpen om de klachten te verminderen. Daarnaast kan revalidatie helpen om zo optimaal mogelijk te functioneren, waarbij rekening wordt gehouden met de mogelijkheden en beperkingen.

“Het is zeker hard werken, en ik ben ik heel gemotiveerd het best mogelijk resultaat te behalen”

Ervaring van een MS patiënt

MS Revalidatie

Tijdens het MS revalidatietraject wordt geprobeerd een balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid. De behandeling is gericht op het verminderen van acute verschijnselen tijdens een aanval en de geleidelijke achteruitgang op de lange termijn. Het trainen van motorische- als communicatieve vaardigheden, eventueel in combinatie met voorzieningen zoals hulpmiddelen, staan daarbij op de voorgrond.

Iedere patiënt met MS heeft zijn of haar eigen symptomen en klachten. Daarom zal de therapie voor iedere patiënt individueel gericht zijn.

Revalidatie in Spanje of op Curaçao

MedicoHelp werkt o.a. samen met Revalidatiekliniek Medifit. Deze kliniek staat onder Nederlandse leiding (er wordt Nederlands gesproken) en ligt aan de oostkust van Spanje in de buurt van Alicante. Op Curaçao werken wij samen met de Stichting voor Gehandicapten en Revalidatiezorg (SGR-groep).

Beide klinieken hebben veel ervaring met revalidatie bij MS en kent een intensief, op maat gesneden multidisciplinair programma met aandacht voor iedere individuele patiënt.

Omdat de patiënt voor een periode van 10-12 weken hier verblijft, kan deze intens werken aan het vinden van de balans die past in zijn/haar dagelijkse leven met MS.

Doorverwijzing van een revalidatiearts

Om in aanmerking te komen voor een revalidatietraject is een verwijzing van een revalidatiearts noodzakelijk. Wij kunnen ook voor u een afspraak inplannen bij een revalidatiekliniek in Nederland, zodat zij kunnen bepalen of een revalidatie behandeling bij Medifit tot de mogelijkheden behoort.

Meer informatie over de revalidatiekliniek in Spanje, leest u hier

Meer weten?

Download onze speciaal op MS gerichte leaflet hier.

Meer informatie over

MS revalidatietraject in Spanje