In onze Nederlandse Zorgverzekeringswet is het recht opgenomen om zelf te kiezen voor de behandelaar die jij wilt. Vrije artsenkeuze geldt voor zowel niet-gecontracteerde als gecontracteerde zorgverleners en wordt door de zorgverzekeraars aangeboden via een restitutiepolis. Bij deze polis worden de kosten van alle zorgaanbieders (dus ook de niet gecontracteerde) vergoed. De premie van deze verzekering is echter wel hoger.

Waarom afname restitutiepolissen?

Nu is de laatste jaren al de trend dat deze vorm van verzekering steeds minder wordt aangeboden. Waarom is dan de vraag? Deze vraag is eenvoudig is te beantwoorden. Het heeft te maken met de kosten. De zorgverzekeraars dienen eraan bij te dragen dat zorg betaalbaar blijft. Echter nu lijkt het er steeds meer op dat de zorgverzekeraars daardoor ook steeds meer macht krijgen. Zij bepalen de inhoud van contracten met de zorgaanbieders en niet iedere zorgaanbieder kan of wil dit contract accepteren. Hierdoor wordt de keuze uit gecontracteerde zorgaanbieders steeds minder. Omdat de restitutiepolis zo schaars wordt en bijna onbetaalbaar voor de gemiddelde Nederlander, wordt de cliënt genoodzaakt een naturapolis af te sluiten. Hierdoor bepaalt de zorgverzekering bij welke zorgaanbieder de cliënt terecht kan.

Overzicht gecontracteerde zorg

Het moment dat overstap van zorgverzekering mogelijk is, is vanaf het moment dat de nieuwe premies bekend zijn gemaakt half november. Dan kunt u gaan vergelijken. Echter er valt niet veel te vergelijken omdat op dat moment nog lang niet bekend is welke zorgaanbieders gecontracteerd zijn. Dat inzicht komt pas in het nieuwe jaar terwijl de overstap voor 31/12/2022 gemaakt moet zijn. Daarom is het extra vreemd dat een overstappende cliënt dus een contract afsluit voor een jaar, waarvan nog niet bekend is of de gewenste zorgbehoefte ook wel daadwerkelijk verzekerd is (gecontracteerd). Het ontbrekende overzicht van gecontracteerde zorg kan dus tot een niet gewenste verzekeringskeuze leiden.

Uitleg door Radar

In de TV uitzending van Radar van 19-12-2022, wordt hier dieper op ingegaan. Er wordt uitgelegd hoe het er momenteel voor staat in zorgverzekeringsland met betrekking tot de afname van vrije artsenkeuze. Ook komt een woordvoerder van de consumentenbond aan tafel om in te gaan op deze ongewenste ontwikkeling. Vind u het interessant om deze materie helder uitgelegd te krijgen, dan kunt u via deze link de  Tv uitzending bekijken.

Operatie in het buitenland

Voor een ingreep, medische behandeling of operatie in bijvoorbeeld Duitsland of Spanje, bestaan contracten met zorgverzekeraars in Nederland. Echter ondanks dat een ziekenhuis niet gecontracteerd is, ondersteunen wij met de (gedeeltelijke) kostenovername aanvraag bij uw zorgverzekeraar voor de geplande operatie/behandeling in het buitenland. Wilt u meer informatie en heeft u vragen waarbij wij kunnen meedenken, neem dan vrijblijvend contact op.