Nederland reageert afhoudend op het Duitse aanbod om te helpen met het wegwerken van onze wachtlijsten in de zorg. Zo’n 120.000 patiënten wachten op een operatie. Achterstanden, die zijn opgelopen tijdens de coronapandemie, worden door ziekteverzuim en personeelstekort mondjesmaat ingelopen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen verwacht dat de inhaalzorg nog tot in 2023 zal doorlopen.

Duitse ziekenhuizen bieden hulp aan om wachtlijsten in Nederland te verminderen

Ruim driehonderd ziekenhuizen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben daarom hulp aangeboden. Het ministerie van Volksgezondheid ziet evenwel beren op de weg. Er kunnen problemen opdoemen met de nazorg, zegt het departement. Ook zouden patiënten niet in het buitenland willen worden geholpen.

Deze afwijzende houding is onbegrijpelijk. Nu al wordt op kleine schaal door zorgverzekeraars zorg ingekocht over de grens. Er moet worden verkend welke mogelijkheden er zijn, na het riante Duitse aanbod, om dit uit te breiden.

Onderliggend toont de gang van zaken opnieuw aan dat de zorg in ons land minder goed is georganiseerd. Dat bleek al tijdens de pandemie, toen Nederland een beroep moest doen op Duitse ic-capaciteit. Kostenbewustzijn is goed, maar misplaatste Hollandse zuinigheid richt immense schade aan. Het is een les, die ons land maar moeilijk wil leren.

Lees hier verder het artikel in de krant waarin zorgminister Ernst Kuipers aan het woord is.