Armand, 57 jaar, herstellende van een hersenbloeding

Vertelt over zijn ervaring –  revalideren in Spanje

  Voor dit interview was een belafspraak met Armand Herzberg gepland. Armand zorgde ervoor dat hij op een locatie met “4G bereik” was zodat hij telefonisch zijn verhaal kon vertellen. Armand was nog in Spanje toen de totale “Corona lock down” werd aangekondigd op 12 maart 2020. Daardoor was hij gekluisterd aan zijn tijdelijke verblijf in de bergen waar het contact met de buitenwereld zeer lastig is. Na versoepeling van de corona regels, en nu hij het huis weer uit kon, was er eindelijk contact. “Kun je me over 5 min opnieuw bellen? Want dan zoek ik samen met onze jonge pup, een bankje op in de schaduw, want lang staan lukt mij niet”.     Uit het niks….foute Boel Armand vertelt: “Op 26 juni vorig jaar zakte ik thuis in de keuken door mijn benen. Ik voelde mij niet goed maar was nog wel bij kennis. Ik had totaal geen kracht meer in mijn benen en mistte het gevoel in mijn linker arm” Hij wist het is foute boel. In zijn helderheid van geest heeft hij al strompelend de voordeur op een kier gezet en heeft zichzelf naar de bank in de kamer gesleept alwaar hij met veel moeite zijn buren wist te bellen. Gelukkig waren zij thuis en schoten direct te hulp. Armand werd met spoed naar het ziekenhuis in Deurne gebracht, alwaar ze ontdekten dat hij getroffen was door een hersenbloeding in zijn rechter hersenhelft. Hij ervaarde uitval van spraak, linker arm en linker been. Om hem zo goed mogelijk bij te kunnen staan, werd hij vervolgens vervoerd naar het ziekenhuis in Heerlen. Na een paar weken werd Armand overgeplaatst naar het ziekenhuis in Sittard, dichter in de buurt van zijn woonplaats, zodat hij makkelijker bezoek van vrienden en familie kon ontvangen. Omdat vervolgens duidelijk werd dat hij niet zelfstandig zou kunnen functioneren, volgde een intensief klinisch revalidatietraject in Hoensbroek van een paar maanden.

Revalideren in de Spaanse kuststreek

Armand is een echte dierenvriend en heeft een aantal katten thuis. Tijdens zijn revalidatie in Hoensbroek, moest de verzorging voor zijn katten worden overgenomen. Een goede vriendin van Armand verbleef deze winter een paar maanden in Spanje en zij is naar Nederland gekomen om hem te bezoeken. Ook zij heeft veel huisdieren in Spanje en zij heeft aangeboden de katten mee te nemen naar Spanje voor tijdelijke opvang. Armand heeft toen aangegeven dat hij graag verder wilde revalideren in Spanje. Angelique heeft alles voor hem uitgezocht en zo geschiedde. In Spanje werd een tweede CT scan gemaakt waaruit bleek dat er tevens een tweede hersenbloeding had plaatsgevonden. Er werd geadviseerd zo snel mogelijk verder te gaan met revalidatie om nog zoveel mogelijk herstel te kunnen bereiken. Toen hij naar Spanje vertrok kon hij nog steeds niets met zijn arm en juist verbetering van zijn linkerarm stond hoog op zijn lijstje.

Hulp vanuit Nederland

In eerste instantie ging hij dagelijks voor therapie naar een kliniek in de buurt van waar hij verbleef. Echter, voor Angelique werd de zorg teveel; de dieren, het vervoer van Armand naar de kliniek en de zorgen omdat hij nog lang niet zelfstandig kon functioneren. Immers, Angelique is een goede vriendin van Armand maar niet zijn partner en ook zij had haar verplichtingen. Via het ziekenhuis in Spanje kwamen zij bij een revalidatiekliniek terecht. Hier werd hen geadviseerd om contact op te nemen met MedicoHelp in Rhenen voor haar hulpvraag. De vriendin van Armand was ten einde raad omdat zij vastliep bij de hulp van de verzekeraar in Nederland. “Bij het bedrijf in Nederland vond ik de steun en aandacht voor mijn probleem en zij dachten met mij mee” vertelt Angelique.  “Samen met hen hebben we bekeken waar behoefte aan was en een stappenplan opgesteld”. Het resultaat was dat Armand een intensief klinisch revalidatietraject mocht volgen bij Medifit in Spanje; “Daar ben ik tot op de dag van vandaag dankbaar voor”, aldus Armand.

Revalidatie

De revalidatiekliniek in Spanje staat onder Nederlandse leiding en is een multidisciplinair therapie- en revalidatiecentrum met een ervaren team van specialisten en therapeuten, waarbij de visie gericht is op een persoonlijke aanpak van het herstel van de patiënt. De kliniek biedt een volledig gespecialiseerd medisch pakket gericht op het behandelen van o.a. Neurologische aandoeningen waaronder CVA. Armand vult aan: “Wat veel mensen in Nederland niet weten is dat de medische zorg en kennis in Spanje op hoog niveau is en heel vooruitstrevend. Ook Nederlanders die niet hier verblijven, maar in Nederland wonen, kunnen kiezen voor een revalidatie in deze kliniek”. De therapeuten spreken Nederlands en/of Engels waardoor er geen taalbarrière is.

Vooruitgang

Armand heeft zijn verblijf en therapie in Spanje als erg professioneel ervaren met veel 1 op 1 therapie en aandacht voor zijn problemen. Hij verbleef in eerste instantie intern met volledige verzorging. Om zijn terugkeer naar huis te kunnen voorbereiden mocht hij na enige tijd verhuizen naar een aangepast appartement waar hij zelfstandig wonen kon “oefenen”. Hij werd dagelijks opgehaald door een chauffeur, die hem naar de revalidatiekliniek bracht en 2x per week naar het zwembad voor de zwemtrainingen. Hij kreeg wekelijks een trainingsoverzicht dat langzaam werd opgebouwd, aangepast aan zijn niveau. In deze periode heeft hij veel vooruitgang geboekt en kan hij ook weer lopen. Bij aankomst in Spanje kon hij zijn linker arm helemaal niet gebruiken, er zat “geen leven in” zoals hij zei. En nu, na 3 maanden gerichte therapie, is er weer enig leven in zijn arm te bespeuren. Hij kan nu zijn arm een beetje bewegen en een knoop oppikken. Wel mist hij nog steeds kracht. Echter door de intense therapie op maat, heeft hij een goed begin gemaakt. “Precies het weekend dat ik naar huis mocht, moest heel Spanje in Lock Down” vertelt Armand. “Dat was een enorme tegenvaller”. Gelukkig was hij nu wel met zijn dieren samen en bood Angelique aan dat hij kon blijven logeren. Hij geeft aan dat hij snel vermoeid raakt in zijn hoofd. Zijn grens voor prikkels is sneller bereikt dan voor zijn hersenbloeding en daarom is op tijd rust nemen erg belangrijk. Hij realiseert zich dat hij nooit meer de oude zal worden, hoe graag hij dat ook wil en hoe hard hij er ook voor werkt. Daarom blijft hij in beweging met de nieuwe pup die de beestenboel sinds kort is komen versterken. Armand wandelt nu dagelijks met hem en hierdoor wordt hij indirect door de pup uitgedaagd om aan zijn evenwicht, spierkracht en positieve mindset te werken. Hij is blij dat hij de stap heeft gezet om zijn revalidatie voort te zetten in Spanje, “door het trainen naar mijn behoefte en het toepassen van maatwerk, heb ik de revalidatie als effectief ervaren”.

Het artikel is te lezen in de voorjaarsuitgave van Hersenletsel magazine, te bestellen via deze link: Hersenletsel Magazine