Deze review geeft specifiek inzicht in de ervaring van de behandeling in het ziekenhuis en aansluitende revalidatie in Spanje. Mocht u het moeilijk vinden om een keuze te maken voor een traject in het buitenland, dan is deze review interessant om mee te nemen in uw beslis proces.

“Ik kijk met veel voldoening terug op het verblijf en de behandeling in het ziekenhuis in Spanje”

De heer Oosterbaan had al meer dan een half jaar ernstige pijn in beide knieën als gevolg van artrose. De pijnstilling hielp onvoldoende. In Nederland werden de operaties op de lange baan geschoven als gevolg van corona. “Omdat ik geen enkel perspectief had op een datum van behandeling ben ik gaan zoeken naar een andere/snellere mogelijkheid en zo kwam ik in contact met MedicoHelp. Zij hebben mij begeleidt naar het ziekenhuis in Spanje”. 

Knieprothese in Spanje

In Nederland was het advies om een halve knieprothese te nemen. De chirurg in Spanje gaf aan dat hij liever een hele zette, dat was beter. Tevens gaf hij aan dat hij ook niet een halve kon doen. Via mijn contactpersoon in het Spaanse ziekenhuis werd ik gewezen op een arts die wel een halve kon zetten. Met hem werd een afspraak gemaakt.

Ik ben met mijn vrouw naar Spanje gereisd (met auto en caravan om geen risico met corona te lopen) en heb me gemeld in het ziekenhuis. Het ontvangst was prettig. Mooie kamer, fijn (Nederlands sprekend) personeel. Heldere uitleg van het behandeltraject. En aandacht voor de persoon van de patiënt en ruimte voor mijn partner.

Mijn kamer keek uit op een overdekte binnenplaats en ik ben een echt buitenmens en miste de blauwe lucht. Er werd meteen een andere kamer geregeld. De arts kwam op visite en nadat we de operatie hadden besproken, had ik alle vertrouwen in de ingreep. Ook de dag van de operatie liep gesmeerd en de operatie zelf voorspoedig….en inderdaad een halve prothese zoals ik graag wilde.

Revalidatie en nazorg

Na de operatie verbleef ik nog 3 dagen in het ziekenhuis wat niet mee viel. Gelukkig kwam de mobiliteit snel op gang, maar het duurt enkele maanden voor je weer de oude bent en ik wilde zo graag sneller. Pijnbestrijding en eerste revalidatie werd professioneel uitgevoerd. Ook hier had ik alle vertrouwen in.

Goede communicatie

Opvallend was de onderlinge communicatie tussen al het personeel. Ieder was altijd goed op de hoogte van de stand van zaken en van mijn specifieke situatie en wensen. En we hadden ook een hoop lol. Dat scheelt echt enorm als je zo afhankelijk bent van de zorg.

Na ontslag werd ik samen met mijn vrouw per ambulance naar de revalidatiekliniek in Moraira gebracht, alwaar ik drie weken een stevig programma had. Na die drie weken kon ik zonder krukken lopen en met de auto weer naar huis. De therapeuten van de kliniek waren erg lovend over de kwaliteit van de operatie en over mijn vorderingen.

Gedurende de hele periode van afspraak, reis, behandeling en nazorg ben ik bijzonder goed begeleid door Peter Poelstra van Medicohelp. Door zijn hulp is het traject een aangename ervaring geweest. Het is goed mogelijk dat mijn andere knie ook vervangen moet worden. Dat besluiten we medio dit jaar. We gaan dan beslist weer samen met hem de reis naar Spanje organiseren.

De heer Oosterbaan