Knieprothese

Komt u in aanmerking voor een knieprothese?

MedicoHelp begeleidt u in uw traject naar een knieoperatie zonder wachttijden in Spanje of Duitsland.

Artrose van het kniegewricht

De knie werkt als een scharnier en vormt de verbinding tussen het bovenbeen (dijbeen) en het onderbeen (scheenbeen). Bij artrose van het kniegewricht verdwijnt er kraakbeen aan de beide uiteinden van het dij- en scheenbeen, waardoor het kniegewricht niet meer soepel beweegt. De botten schuren over elkaar wat veel pijn veroorzaakt. De knie kan ook gaan ontsteken; het wordt dan rood en raakt gezwollen. Vaak treedt er ook stijfheid op.

Bekende klachten ziet men vooral bij (trap)lopen en langdurig staan. De klachten nemen steeds verder toe, doordat het kraakbeen steeds verder slijt. Het lopen en bewegen gaat meer moeite kosten en er treedt verstijving en bewegingsbeperking op; het strekken van de knie wordt onmogelijk. Veel patiënten klagen over startklachten (het op gang komen) en worden door de pijn ’s nachts wakker
Alledaagse activiteiten, zoals huishoudelijke werkzaamheden, het aan-en uitkleden, (trap)lopen enz. worden steeds moeilijker.

Behandeling

In het begin zal de behandeling met name conservatief gericht zijn: rustig bewegen, oefeningen (eventueel samen met de oefen- of fysiotherapeut) waarbij de spieren rond het gewricht sterker worden gemaakt en medicatie voor de pijn en ontsteking. Een injectie met een ontstekingsremmer kan ook soms helpen.
Wanneer het kniegewricht dusdanig pijnlijk wordt en u het gewricht nog maar moeilijk kunt bewegen dan zal worden overwogen een kunstgewricht (knieprothese) te implanteren.

Prothesen, verankering en operatietechniek

Er zijn verschillende soorten prothesen, waarbij de gehele knie wordt vervangen (“totale knieprothese) of een deel van het gewricht wordt vervangen (“halve of hemi-knieprothese). Verankering van de kunstknie kan gemenceteerd of cementloos worden uitgevoerd.
De keuze van de operatietechniek is afhankelijk van diverse factoren, zoals de kwaliteit van het bot, leeftijd van de patiënt, ernst van de slijtage, gewicht, anatomie enz.

De meeste mensen hebben een volledige knieprothese nodig. Deze vervangt het kraakbeen van zowel het scheen- als dijbeen. Indien alleen de binnen- of buitenzijde van de knie vervangen moet worden, dan wordt meestal gebruik gemaakt van de halve knieprothese.

 

In het algemeen worden metalen zoals Titanium en Cobalt-Chroom gebruikt met een kunststof schijf zoals polyethyleen.

De kunstknie kan cementloos of gecementeerd worden verankerd. Eventueel is het ook mogelijk om de procedure te combineren, waarbij een deel ongecementeerd (in de regel het bovenbeen) en een ander deel gecementeerd (het scheenbeen) wordt geplaatst. Dit wordt ook wel hybride totale prothese genoemd.
De cementloze knie is gemaakt met een ruw oppervlak, dit in tegenstelling tot een glad oppervlak bij een gecementeerde prothese.

Knieoperatie

Tijdens de Knieoperatie maakt de orthopedische chirurg een verticale snee over de voorkant van de knie. De aangetaste gewrichtsvlakken worden verwijderd en wordt het bot met speciale instrumenten aangepast aan de vorm van de prothese, zodat een goede verankering van de prothese mogelijk is. De metalen delen worden in het onder- en bovenbeen vastgezet met botcement. Indien nodig wordt er ook een knieschijfprothese geplaatst.
Tussen de metalen delen van de prothese zit een kunststof schijf. Deze zorgt ervoor dat de nieuwe knie soepel kan scharnieren.

Knieoperatie en revalidatie

Voor uw knieoperatie en aansluitende revalidatie helpt MedicoHelp u verder.
MedicoHelp werkt samen met diverse ziekenhuizen in Duitsland en Spanje. Deze ziekenhuizen hebben veel ervaring met knie(prothese) operaties en kennen nagenoeg geen wachttijden. Een aantal zorgverzekeraars hebben contracten afgesloten, waardoor het mogelijk is om na het ziekenhuisverblijf gedurende 2 tot 3 weken te verblijven in een revalidatiekliniek. Hier wordt u intensief begeleidt om zodoende snel te herstellen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een knieoperatie in Duitsland of Spanje, eventueel gecombineerd met aansluitende revalidatie, neem dan contact met ons op, wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Knieoperatie SpanjeContact