Heupprothese

Komt u in aanmerking voor een heupprothese?

MedicoHelp kan u begeleiden in uw traject naar een operatie zonder wachttijden in Spanje of Duitsland.

Artrose van het heupgewricht

Door slijtage aan de heup krijgt u last van pijn en stijfheid. De pijn bij artrose van het heupgewricht wordt meestal aangegeven in de liestreek met uitstraling naar de bil of knie. Bekende klachten ziet men vooral bij het opstaan uit bed of stoel, wandelen en traplopen. De klachten nemen steeds verder toe, doordat het kraakbeen steeds verder slijt. Het lopen en bewegen gaat meer en meer moeite kosten.
Ook alledaagse activiteiten, zoals huishoudelijke werkzaamheden, het aan-en uitkleden, veters strikken enz. worden steeds moeilijker

Behandeling heupartrose

In het begin zal de behandeling bij heupartrose met name conservatief gericht zijn: rustig bewegen, oefeningen (eventueel samen met de oefen- of fysiotherapeut) waarbij de spieren rond het gewricht sterker worden gemaakt en medicatie voor de pijn en ontsteking. Een injectie met een ontstekingsremmer kan ook soms helpen.
Wanneer het gewricht dusdanig pijnlijk wordt en u het gewricht nog maar moeilijk kunt bewegen dan wordt een kunstgewricht ofwel prothese van de heup overwogen.

Prothesen, verankering en operatietechniek

Er zijn verschillende soorten prothesen, waarbij een deel (de “steel” of “kom”) dan wel de gehele heup kan worden vervangen (“totale heup”). Verankering van de kunstheup kan verder cementloos of gecementeerd worden uitgevoerd.
De keuze van de operatietechniek is afhankelijk van diverse factoren, zoals de kwaliteit van het bot, de leeftijd van de patiënt, reeds bestaande afwijking of botletsel (bijvoorbeeld osteoporose)en de ervaring van de orthopedisch chirurg met de verschillende prothesen.

Op oudere leeftijd en bij eerder botletsel wordt doorgaans gebruik gemaakt van een gecementeerde heup. Eventueel is het ook mogelijk om de procedure te combineren, waarbij een deel met cement (bv de steel) en een ander cementloos (bv de kom) wordt geplaatst. Dit wordt ook wel hybride totale prothese genoemd.
Bij jonge lichamelijk actieve patiënten wordt de prothese meestal cementloos geplaatst; eventueel met een zogenaamde korte-steel-prothese. Deze biedt het voordeel dat er minder bot van de dijbeenhals moet worden verwijderd en ontziet daarmee het gewricht extra met meer botbehoud. Ook is het na vele jaren nog goed mogelijk een tweede prothese te plaatsen bij revisieoperaties.

De heupsteel

De heupsteel is vervaardigd van titanium-rvs legering of chroom kobalt staal. Bij laatstgenoemde wordt de steel vastgezet met speciaal botcement (gecementeerde heup). Bij de ongecementeerde prothese bestaat de steel uit titanium, eventueel met een dun laagje hydroyapatiet. Dit zorgt ervoor dat dat de steel kan ingroeien in het bovenbeen.

De heupkom

De heupkom kan met en zonder cement worden vastgezet. Wanneer de buitenste schaal van de kom uit titanium bestaat wordt de heupkom (cementloos) verklemd middels een precieze passing. Bij deze ongecementeerde heupkom wordt de binnenzijde meestal voorzien van een plastic binnenkom (polyethyleen), soms keramiek of staal.
Bij een gecementeerde kom bestaat het materiaal meestal uit kunststof.

Heupprothese en revalidatie

Voor uw heupprothese en aansluitende revalidatie, werkt MedicoHelp samen met diverse ziekenhuizen in Duitsland en Spanje. Deze ziekenhuizen hebben veel ervaring met heup(prothese) operaties en kennen nagenoeg geen wachttijden.
Een aantal zorgverzekeraars hebben contracten afgesloten, waardoor het mogelijk is om na het ziekenhuisverblijf gedurende 2 tot 3 weken te verblijven in een revalidatiekliniek. Hier wordt u intensief begeleidt om zodoende snel te herstellen.

MedicoHelp

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een heupoperatie in Duitsland of Spanje, eventueel gecombineerd met aansluitende revalidatie, neem dan contact met ons op, wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Voor onze dienstverlening worden wij ondersteund door het ziekenhuis, waardoor onze dienstverlening kosteloos is voor de patiënt

Meer informatie

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een heupoperatie in Duitsland of Spanje, eventueel gecombineerd met aansluitende revalidatie, neem dan contact met ons op, wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Heupprothese DuitslandContact